Generalni sekretar NATO-a osuđuje raketni napad Rusije na Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a osuđuje raketni napad Rusije na Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oštro je osudio jutros raketne napade ruskih osvajača na ukrajinske gradove u kojima su poginuli nevini civili, uključujući decu, rekao je on u Vašingtonu u ponedeljak pre sastanka sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

„U Ukrajini Rusija nastavlja svoj brutalni rat. Tek danas smo videli užasne raketne napade na ukrajinske gradove, ubijajući nevine civile, uključujući decu. Osuđujem ove gnusne napade. Na samitu ćemo doneti odluke da dodatno ojačamo našu podršku. Ukrajini, a Rusija mora da shvati da nisu u stanju da ih sačekaju i da prihvate rešenje gde Ukrajina prevladava kao suverena nezavisna nacija“, rekao je Stoltenberg.

Pre početka pregovora, Stoltenberg je zahvalio Ostinu na posvećenosti jačanju NATO-a i transatlantskog saveza, a posebno na njegovom liderstvu u mobilizaciji svih saveznika i mnogih partnera, više od 50 nacija, uspostavljanju Odbrambene kontakt grupe Ukrajine.

„Ramštajn format je bio izuzetno važan i zaista je napravio razliku i omogućio nam svima da pružimo podršku Ukrajini bez presedana. Dakle, ovo se ne bi dogodilo bez vašeg snažnog vođstva u podršci Ukrajini“, rekao je Stoltenberg.

75. samit NATO-a održaće se u Vašingtonu od 9. do 11. jula. Jedna od njegovih glavnih tema biće jačanje vojne pomoći Ukrajini.