Izvanredna pobeda Novaka Đokovića nad Holgerom Runeom obezbedila plasman u četvrtfinale Vimbldona

Izvanredna pobeda Novaka Đokovića nad Holgerom Runeom obezbedila plasman u četvrtfinale Vimbldona

Novak Đoković je u ponedeljak na Vimbldonu pokazao svoju dominaciju, ostvarivši odlučujuću pobedu nad Holgerom Runeom rezultatom 6-3, 6-4, 6-2. Ovaj trijumf, postignut pod krovom Centralnog terena, predstavlja još jedno značajno poglavlje u rivalstvu između ova dva igrača i vodi Đokovića u četvrtfinale.

Đoković je ranije vodio teške bitke sa mladim Dancem, pri čemu je Rune pobedio u dva od njihovih pet međusobnih susreta, uključujući i nezaboravno finale Rolex Paris Mastersa 2022. godine. Međutim, ovog puta 21-godišnji Rune nije uspeo da nametne svoju agresivnu igru. Đoković je kontrolisao tempo meča držeći se blizu osnovne linije i pružio vrhunski servis, osvojivši 75% prvih servisa i impresivnih 72% drugih servisa. Takođe je spasao obe brejk lopte sa kojima se suočio, osiguravši svoju najdominantniju pobedu na ovogodišnjem šampionatu za nešto više od dva sata.

Komentarišući svoj nastup, Đoković je rekao: „Veoma sam zadovoljan. Iskreno, mislim da on nije igrao ni blizu svog najboljeg nivoa. Teško je započeo meč. Izgubio je prvih 12 poena, što ga je mentalno pogodilo. Čekanje tokom celog dana da izađeš na teren nije lako. Tenzija se povećava svakim satom i osećaš se sve više napeto i pod stresom.“

Đoković je dodao: „Sa moje strane, mislim da sam radio stvari na pravi način u pravim trenucima. Ostao sam čvrst. Suočio sam se sa nekoliko brejk lopti. Stvari su mogle izgledati drugačije da sam izgubio svoje servis gemove, ali vrlo solidan nastup na kraju i drago mi je što sam prošao u tri seta.“

Plasmanom u četvrtfinale Vimbldona po 15. put, Đoković je prestigao Džimija Konorsa na večnoj listi za najviše plasmana u četvrtfinale ovog prestižnog turnira na travi. Samo je Rodžer Federer, sa 18 plasmana, češće stizao do ove faze. Đoković sada cilja da izjednači Federerov rekord od osam titula na Vimbldonu i sledeći protivnik mu je Aleks de Minor. Devetoplasirani Australijanac se plasirao pobedivši francuskog tenisera Artura Fils u četiri seta.

Đoković, koji je početkom juna prošao kroz operaciju kolena, pokazao je izvanrednu otpornost i veštinu tokom svoje kampanje na Vimbldonu. Takođe je pobedio Džejkoba Fernlija i Alekseja Popirina u četiri seta, demonstrirajući svoju izuzetnu formu i kondiciju.

Meč protiv Rune je počeo tako što je Đoković brzo uspostavio dominaciju, osvojivši prvih 12 poena i napravivši samo dve neiznuđene greške u uvodnom setu. Rune, uprkos svojim naporima, nije mogao da održi tempo i poklekao je u drugom setu nakon što je držao korak sa Đokovićem u prvih šest gemova. Treći set je video kako Đoković rano brejkuje servis Runea i održava vođstvo, zapečativši meč na prvoj meč lopti.

Publika na Centralnom terenu, koja je snažno podržavala Runea, prisustvovala je majstorskoj igri Đokovića, koji ostaje fokusiran na dodavanje još jedne Vimbldonske titule svojoj impresivnoj karijeri.

Rune, koji trenutno ima skor od 25-14 ove sezone, pokušaće da se oporavi nakon ovog poraza. Njegov najbolji rezultat ove godine postignut je u Brizbejnu, gde je stigao do finala.

Dok Đoković nastavlja svoju potragu za osmom Vimbldonskom titulom, sve oči biće uprte u njegov četvrtfinalni duel sa de Minorom, obećavajući još jedan uzbudljiv susret na šampionatu.