Pentagon suočen sa povećanjem troškova programa Sentinel: Novi budžet dostiže skoro 141 milijardu dolara

Pentagon suočen sa povećanjem troškova programa Sentinel: Novi budžet dostiže skoro 141 milijardu dolara

Nova inicijativa za razvoj nuklearnih bojevih glava nazvana Sentinel suočava se sa povećanjem troškova od čak 81 odsto u odnosu na prvobitni budžet, sada dostižući skoro 141 milijardu dolara. Pentagon ističe da je nastavak programa neophodan zbog rastućih pretnji koje dolaze iz Kine i Rusije.

Program Northrop Grumman Sentinel predstavlja prvu značajnu nadogradnju zemaljske komponente nuklearne trijade u poslednjih 60 godina, zamenjujući zastarelu interkontinentalnu balističku raketu Minuteman III. Ova inicijativa obuhvata ne samo izgradnju novih raketa, već i modernizaciju 450 silosa raspoređenih u pet država, kontrolnih centara za lansiranje, baza nuklearnih projektila i drugih testnih objekata.

Proširenje obima programa ranije je izazvalo zabrinutost nadzornih tela vlade u vezi sa sposobnošću Pentagona da efikasno upravlja ovom složenom inicijativom. Zvaničnici vojnog budžeta su izjavili da prvobitna procena troškova nije bila dovoljno precizna, te da će program biti podvrgnut rigoroznoj reviziji.

Prekomerno povećanje troškova dovelo je do aktivacije Nann-McCurdi pravila, koja zahtevaju detaljnu reviziju programa ukoliko se troškovi povećaju za 25% ili više. Ministarstvo odbrane moraće da donese odluku o daljem finansiranju programa nakon sprovedene revizije.

Iako su troškovi znatno porasli, zvaničnici ističu važnost modernizacije nuklearnih snaga u svetlu realnih pretnji sa kojima se suočava Amerika. Nakon analize Nunn-McCurdi pravila, zaključeno je da većina povećanja troškova potiče iz segmenta komandovanja i lansiranja Sentinel programa, koji obuhvata kompleksnu komunikacionu i kontrolnu infrastrukturu.

Planovi za restrukturiranje programa već su pokrenuti, s ciljem smanjenja troškova modernizacije lansirnih objekata i preispitivanja ambicioznih zamena kompletnih mreža podzemnih kablova. Povećani troškovi će biti delimično nadoknađeni smanjenjem drugih vojnih programa, uz očekivanje da će većina ovih promena imati efekte tek nakon pet narednih fiskalnih godina.