Evropski lideri reaguju na francuske izbore: Olakšanje zbog pobede centra, ali i zabrinutost zbog političke paralize

Evropski lideri reaguju na francuske izbore: Olakšanje zbog pobede centra, ali i zabrinutost zbog političke paralize

Lideri širom Evrope i Sjedinjenih Država odali su reakcije na nedavne francuske zakonodavne izbore sa mešavinom olakšanja i zabrinutosti. Nacionalni skup, krajnje desničarska stranka koja je bila u centru pažnje, nije osvojila najviše mesta u Narodnoj skupštini, što je izazvalo olakšanje među proevropskim liderima. Ipak, izbori su rezultirali političkom paralizom jer nijedna politička grupacija nije osigurala većinu.

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je svoje mišljenje o ishodu izbora, istakavši da su ankete pogrešno procenile situaciju u Francuskoj. „Francuska je odbacila ekstremizam“, komentarisao je Bajden, naglašavajući važnost političke stabilnosti u ključnoj zemlji Evropske unije.

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je zadovoljstvo što francuski predsednik Emanuel Makron nije morao sarađivati sa desničarskom populističkom strankom, naglašavajući važnost nastavka jakih francusko-nemačkih odnosa za budućnost Evrope.

U Velikoj Britaniji, premijer Keir Starmer izrazio je spremnost na saradnju sa svakom vladom u Evropi, ističući bliskost između dve zemlje u okviru NATO-a i G7.

Iako je levičarska koalicija osvojila najviše poslaničkih mesta u drugom krugu izbora, politička scena u Francuskoj ostaje neizvesna. Emanuel Makron, iako oslabljen, zadržava ključna ovlašćenja u oblastima spoljne politike, evropskih poslova i odbrane, sve do kraja svog predsedničkog mandata 2027. godine.

Izlaznost na izbore bila je visoka, što pokazuje značaj koji francuski birači pridaju političkim promenama u zemlji i njihovom uticaju na evropsku scenu.