Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu otvara novi terminal sredinom jula

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu otvara novi terminal sredinom jula

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu priprema se za otvaranje nove zgrade terminala sredinom jula, koja će biti kapaciteta za prihvat šest aviona i milion i po putnika godišnje. Planirana je izgradnja drugog dela zgrade i proširenje platforme sa četiri na devet mesta za vazduhoplove, prenosi RTS.

Direktor JP „Aerodromi Srbije“, Mihajlo Zdravković, istakao je da je trenutna situacija sa pet istovremenih letova subotom veoma otežala rad u postojećoj zgradi terminala. Država je uložila 15 miliona evra u novu zgradu za odlazeće putnike i dodatnih 17 miliona evra u aerodromsku infrastrukturu.

Nova zgrada terminala će imati parking sa parkomatima, punjačima za električne automobile, 580 mesta za putnička i 105 mesta za teretna vozila za potrebe robno-carinskog terminala. Nakon otvaranja nove zgrade, stara zgrada će biti srušena i na njenom mestu će biti sagrađena nova zgrada za dolazeće putnike.

Rukovodilac razvoja i investicija, Andrijana Cvetković, navela je da će sledeći korak biti proširenje i pristup do platforme sa saobraćajnicama za autobuse koji će prevoziti putnike od gejtova ka vazduhoplovima. Živojin Tasić, pomoćnik direktora JP „Aerodromi Srbije“, dodao je da su razdvojili tokove saobraćaja – teretni od putničkog, što je ranije stvaralo probleme na aerodromu.

U prvih šest meseci ove godine, broj putnika na niškom aerodromu je opao za 19 odsto zbog vanrednih tehničkih pregleda aviona kompanije „Vizer“. Ipak, kargo saobraćaj je značajno porastao. Direktor aerodroma, Dušan Knežević, istakao je da nova zgrada znači više putnika i da su u kontaktu sa avio-kompanijama koje trenutno ne lete sa niškog aerodroma.

Osim 10 redovnih linija, sa niškog aerodroma leti se i ka Tivtu, Krfu i Atini tokom letnjeg perioda, a u ponudi su i dva čarter leta ka Tunisu i Antaliji.