Kuleba: Holandija će Ukrajini obezbediti dodatni sistem Patriot

Kuleba: Holandija će Ukrajini obezbediti dodatni sistem Patriot

Tokom svoje prve posete Ukrajini, holandski ministar spoljnih poslova Kaspar Veldkamp razgovarao je o transferu dodatnog sistema protivvazdušne odbrane Patriot i forenzičke laboratorije, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na zajedničkom brifingu sa holandskim ministrom spoljnih poslova Kasparom Veldkampom u Kijevu.

„Želeo bih da izrazim svoju zahvalnost na inicijativi da se Ukrajini obezbedi dodatni sistem Patriot. Danas smo razgovarali o tome kako će se ova inicijativa sprovesti i očekivanom vremenskom okviru za isporuku ovog sistema Ukrajini“, rekao je on.

Kuleba je podsetio da dva lansera Patriot iz Holandije štite ukrajinsko nebo od 2023. godine.

Ministar spoljnih poslova je konstatovao odluku Holandije da kupuje oružje od ukrajinskih proizvođača i pozvao sve vlade partnerskih zemalja da slede ovaj put.

Ministar je dodao da Holandija ostaje lider u privođenju ruskih zločinaca pravdi i uspostavljanju kompenzacionog mehanizma za plaćanje štete koju su naneli Rusi.

Veldkamp je sa svoje strane pružio uveravanja da Ukrajina može da nastavi da računa na Holandiju sa novom vladom i najavio izdvajanje 2 miliona evra za povećanje kapaciteta naše zemlje za sprovođenje forenzičkih istraživanja i identifikaciju tela.

„Takođe ćemo preneti i forenzičku laboratoriju u Ukrajinu kako biste imali stručne kapacitete bliže liniji fronta da obezbedite pravdu za porodice onih čija tela budu vraćena sa fronta“, obavestio je holandski ministar spoljnih poslova.

On je takođe informisao o izdvajanju 8 miliona evra za podršku aktivnostima Posmatračke misije UN za ljudska prava u Ukrajini.

Kako je saopšteno, novoimenovani ministri spoljnih poslova i odbrane Holandije Kaspar Veldkamp i Ruben Brekelmans posetili su Ukrajinu.