Brazil ide na Olimpijske igre u Parizu nakon ubedljive pobede nad Letonijom

Brazil ide na Olimpijske igre u Parizu nakon ubedljive pobede nad Letonijom

Brazil će se takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu, nakon što je ubedljivo pobedio Letoniju rezultatom 94-69 u prvom od četiri finala kvalifikacija za muška košarkaška kvalifikaciona turnira. Serija od 19-0 na početku utakmice postavila je ton za iznenađujuće laku pobedu Brazila, koji je dominirao tokom čitave utakmice.

Bruno Kaboklo je predvodio Brazil sa 21 poenom, dok je Leo Majndl dodao 20. Kaboklo je završio prvu četvrtinu impresivnom trojkom sa 65 stopa, a Brazil je bio nepogrešiv izvan luka, sa osam pogodaka iz osam pokušaja, što je rezultiralo vodstvom od 34-11 i šokiralo domaću publiku u Rigi, Letonija.

„Moj tata je bio košarkaš i njegov san je bio da igra na Olimpijskim igrama“, rekao je Majndl. „Pravim ovo za sebe, za njega i za svoju porodicu. Osećam se na oblacima.“

Rihards Lomazs je postigao 15 poena za Letoniju, dok su Rolands Smits i Arturs Zagars dodali po 14 poena. „Činilo se kao da im ide od prve četvrtine“, rekao je Zagars.

Brazil će se plasirati u Grupu B na Olimpijskim igrama, gde će se suočiti sa Francuskom (27. jula), Nemačkom (30. jula) i Japanom (2. avgusta) u uvodnoj fazi. Poslednja tri mesta na olimpijskom polju sa 12 ekipa biće odlučena kasnije u nedelju: Hrvatska gostuje Grčkoj, Bahami u Španiji i Litvaniji u Portoriku, a pobednici tih takmičenja takođe idu u Pariz.

Ekipe koje su već obezbedile plasman na Olimpijske igre u Parizu uključuju: četvorostruke branioce zlatne medalje SAD, Francusku, Nemačku, Japan, Srbiju, Južni Sudan, Kanadu i Australiju. Francuska se kvalifikovala kao zemlja domaćin, dok su se ostali timovi kvalifikovali na osnovu njihovog plasmana na Svetskom prvenstvu prošlog leta.

Nakon Svetskog prvenstva, 24 tima su ostala u borbi za poslednja četiri mesta, koja su odlučena kroz ove kvalifikacije za pobednik uzima sve koje su počele prošle nedelje.