Novi britanski premijer želi da poboljša „pokvareni“ trgovinski sporazum sa Evropskom unijom

Novi britanski premijer želi da poboljša „pokvareni“ trgovinski sporazum sa Evropskom unijom

Britanski premijer Kir Starmer aktivno radi na resetovanju odnosa kako u zemlji, tako i u međunarodnoj zajednici. Tokom nedavne posete Edinburgu, nazvane „trenutno resetovanje“, Starmer je naglasio važnost poboljšanja trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, koji je nazvao neuspešnim.

On je izrazio optimizam u vezi sa budućim dogovorom, ističući potrebu za jačanjem trgovinskih, istraživačkih i odbrambenih veza sa EU. Osim toga, Starmer je naglasio važnost unapređenja saradnje sa regionalnim vladama Škotske, Severne Irske i Velsa kako bi se prevazišli prethodni nesporazumi i ostvarila konstruktivna saradnja.

Starmer je takođe sastavio tim diplomata koji su već posetili Nemačku, Poljsku i Švedsku, što je deo njegovih napora da obnovi međunarodne veze. Nakon nedavne pobede laburista na izborima, Starmer je istakao da ima mandat da vodi zemlju na novi način, fokusiran na javnu službu i vraćanje poverenja u vladu.

Pored unutrašnjih izazova poput ekonomske stabilnosti i javnih službi koje su pogođene godinama konzervativne vladavine, Starmerova administracija takođe se suočava sa spoljnopolitičkim pitanjima, uključujući podršku Ukrajini i jačanje odnosa sa NATO saveznicima.

Očekuje se da će Starmerova posvećenost jačanju odnosa sa EU biti ključna tema na nadolazećem sastanku NATO-a, gde će britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami ponoviti podršku alijansi i istaći važnost evropske bezbednosti u svetlu ruske agresije.

Nastavljajući dijalog sa liderima širom sveta, Starmer je takođe razgovarao sa izraelskim premijerom i palestinskim predsednikom o regionalnoj stabilnosti, što pokazuje njegovu predanost rešavanju međunarodnih sukoba i promociji mira.

Kroz ove napore, Starmer teži da uspostavi novi kurs za Veliku Britaniju, gradeći mostove kako u unutrašnjim odnosima tako i u međunarodnoj diplomatiji.