Džon Landau, Oskarom nagrađen producent „Titanika“ i „Avatara“, preminuo u 63. godini

Džon Landau, Oskarom nagrađen producent „Titanika“ i „Avatara“, preminuo u 63. godini

Umro je Džon Landau, Oskarom nagrađeni producent koji je blisko sarađivao sa režiserom Džejmsom Kameronom na tri najveća blokbastera svih vremena, „Titaniku” i dva filma „Avatar”. Imao je 63 godine.

Landauova porodica objavila je njegovu smrt u subotu. Nije naveden uzrok smrti.

Landauovo partnerstvo sa Kameronom dovelo je do tri nominacije za Oskara i nagrade za najbolji film za „Titanik“ iz 1997. Zajedno, par čine neke od najvećih blokbastera u istoriji filma, uključujući „Avatar“ i njegov nastavak, „Avatar: Put vode“.

Landauova karijera počela je 1980-ih kao menadžer proizvodnje, a postepeno je napredovao, radeći kao koproducent u filmovima „Honei I Shrunk the Kids“ i „Dick Traci“.

Preuzeo je ulogu producenta u „Titaniku“, Kameronovom skupom epu o zloglasnoj pomorskoj katastrofi 1912. Opklada se isplatila: „Titanik“ je postao prvi film koji je prešao milijardu dolara u svetskoj blagajni i osvojio je 11 Oskara, uključujući i najbolji film.

„Ne mogu da glumim, ne mogu da komponujem i ne mogu da radim vizuelne efekte, pa pretpostavljam da je to razlog zašto produciram“, rekao je Landau dok je sa Kameronom primao nagradu.

Njihovo partnerstvo se nastavilo, a Landau je postao najviši direktor u Cameronovoj Lightstorm Entertainment. Par je 2009. gledao kako je „Avatar“, naučnofantastični ep snimljen i prikazan u bioskopima sa revolucionarnom 3D tehnologijom, nadmašio uspeh „Titanika“ na blagajnama. Ostaje film sa najvećom zaradom svih vremena.

Njegov nastavak, „Avatar: Put vode“, treći je na listi.

Landau je bio ključni igrač u franšizi „Avatar“, koja je često odlagala objavljivanje „Puta vode“. Landau je branio napredak nastavka i Kameronove ambiciozne planove da snimi više nastavaka odjednom kako bi se franšiza nastavila.

„Mnogo se promenilo, ali mnogo toga nije“, rekao je Landau za Asošiejted pres 2022. godine, nekoliko meseci pre objavljivanja nastavka. „Jedna od stvari koja se nije promenila je: Zašto se ljudi danas okreću zabavi? Baš kao što su uradili kada je izašao prvi „Avatar“, oni to rade da pobegnu, da pobegnu od sveta u kome živimo.”

„Jon je bio vizionar čiji je izuzetan talenat i strast oživele neke od najnezaboravnijih priča na velikom ekranu. Njegov izuzetan doprinos filmskoj industriji ostavio je neizbrisiv trag i neizbrisivo će mu nedostajati. Bio je kultni i uspešan producent, ali još bolja osoba i istinska sila prirode koja je inspirisala sve oko sebe“, rekao je Alan Bergman, kopredsedavajući Disnei Entertainment-a.

Landau je imenovan za izvršnog potpredsednika igranih filmova na 20th Centuri Fok-u kada je imao 29 godina, što ga je navelo da nadgleda velike hitove, uključujući „Sam u kući“ i njegov nastavak, kao i „Mrs. Doubtfire“ i „True Lies“, gde je prvi put počeo blisko da sarađuje sa Kameronom.

Landau je takođe bio uticajan u dovođenju adaptacije mange „Alita: Battle Angel” na veliko platno 2019. Kameron je podržao projekat, ali ga je njegova obaveza prema „Avataru” sprečila da ga režira. Umesto toga, Landau je radio sa režiserom Robertom Rodrigezom da bi film bio završen.

Rođen u Njujorku 23. jula 1960. godine, Landau je bio sin filmskih producenata Elija i Edi Landau. Porodica se preselila u Los Anđeles 1970-ih, a Landau je diplomirao na filmskoj školi Univerziteta Južne Kalifornije.

Eli Landau je umro 1993. Edie Landau, producentkinja filmova kao što su „Dugodnevno putovanje u noć“, „Hopscotch“ i „Smrtonosna igra“ je umrla 2022. godine.

Iza Džona Landaua je ostala supruga sa skoro 40 godina, Džuli; njihovi sinovi, Džejmi i Džodi; i dve sestre i brat.