Istraživači otkrivaju deo ranije nedokumentovanih jazbina polarnih medveda

Istraživači otkrivaju deo ranije nedokumentovanih jazbina polarnih medveda

Dr Doug Clark (Ph.D.) se uvukao u mnoge jazbine polarnih medveda kao diplomirani student i na bivšem poslu čuvara parka.

Toliko mnogo, zapravo, da kada su Klark i njegova grupa istraživača identifikovali veliki broj ranije nedokumentovanih jazbina severno od Čerčila, Man., — više od 100 kilometara severnije od bilo koje druge dokumentovane jazbine polarnih medveda — znao je da pripadaju polarnom medvedi.

„Znali smo da su to jazbine polarnih medveda iz nekoliko razloga. Jedan, bili su u naslagama treseta… ali još važnije, pronašli smo dlaku polarnog medveda“, rekao je Klark.

USask ima dugu tradiciju izvrsnosti u istraživanju polarnih medveda, a Klark je rekao da je pronalaženje ovih novih jazbina pozitivno i za istraživače i za populaciju polarnih medveda. Otkriće je objavljeno u časopisu Arktička nauka.

„Za mene je to razlog za uzbuđenje“, rekao je. „Postoji mnogo opravdane zabrinutosti zbog ove specifične populacije polarnih medveda u zapadnom zalivu Hadson.

Otkriće jazbina bilo je sasvim slučajno. Klark, vanredni profesor na USaskovoj školi za životnu sredinu i održivost (SENS) i vršilac dužnosti izvršnog direktora škole, bio je u severnoj Manitobi kao deo istraživačkog projekta koji prati širenje medveda grizlija u toj oblasti.

Rekao je da su identifikovali nešto što se činilo kao niz jazbina polarnih medveda tokom leta helikopterom, što su potom mogli da potvrde duž reke Karibu i reke Sil.

„Polarni medvedi imaju veću vreću trikova nego što im obično pripisujemo zasluge“, rekao je on. „Iako je otkriti šta se dešava komplikovano, videti polarne medvede kako rade nešto ovako, bez obzira da li smo to prevideli ili je to novo ili ne, oni rade nešto što mi – konvencionalni naučni narativ – nismo očekivali.

Polarni medvedi u glavnom području ove populacije – 120 km južno od ovih novoopisanih jazbina – će putovati u proseku 50 do 80 kilometara u unutrašnjost da bi izgradili jazbine u obalama reka i jezera ispod permafrosta. Kako Klark kaže, gravidne polarne medvedice i ženke polarnih medveda sa mladuncima će putovati tako daleko barem delimično da bi izbegli mužjake, jer će veliki mužjaci jesti mladunčad.

Iako su ova jazbina možda bila nova za istraživače, nisu bila nova za zajednicu. Klark je rekao da su po povratku mnogi stanovnici Čerčila potvrdili da su u proleće videli tragove polarnih medveda sa mladuncima, koji su se uputili ka morskom ledu iz unutrašnjosti duž tih reka.

Zahvaljujući ovom uvidu članova zajednice, istraživači veruju da su neke od ovih jazbina bile porodilišta u koje bi ženke išle da se porodi. Druge jazbine su možda jednostavno korišćene privremeno za održavanje hladnoće tokom kratkih, ali vrućih leta u ovoj oblasti.

Klark je rekao da još nije jasno koliko dugo su novoidentifikovane jazbine bile tamo. Neke jazbine južnije su datovane kao starije od 250 godina.

„Ovo je važno bez obzira na to da li su jazbine nove ili ne. Ako su nove, onda se nešto menja, ali ako nisu, onda može postojati deo ove populacije medveda koji je bio zanemaren u dosadašnjim studijama, “ rekao je Klark.

Mnoga od ovih „novih“ jazbina nalaze se unutar zaštićenog područja autohtonog stanovništva koje nadgleda Savez za sliv rijeke Seal River (SRVA). Stephanie Thorassie, izvršni direktor SRVA, rekla je da veze između istraživača i zajednica igraju važnu ulogu.

„Uzbuđeni smo informacijama koje naučna zajednica pronalazi. Na kraju krajeva, ova partnerstva sa našim zajednicama pomažu da se reafirmiše znanje o kojem su naši korisnici zemljišta govorili, i to nam je dobro“, rekao je Torasi. „Radujemo se nastavku ovih partnerstava uparujući nauku sa našim znanjem kako bismo najbolje razumeli naše tradicionalne zemlje i dom.“

Klark je rekao da će sledeći koraci biti rad sa kolegama u alijansi na utvrđivanju najboljeg pristupa za otkrivanje koliko se ovih jazbina koristi, koliko redovno i koji medvedi.

„Ono čemu se nadam je da se naš rad na otkrivanju šta se dešava i boljem razumevanju hvatanja polarnih medveda u toj oblasti može obaviti uz vođenje zajednice i vođstvo“, rekao je on. „Zaista sam ponosan na skup saradnje i odnosa koji su ušli u ovo istraživanje.“