Britanski torijevci suočavaju se sa najgorim izbornim porazom u istoriji

Britanski torijevci suočavaju se sa najgorim izbornim porazom u istoriji

Laburistička partija Velike Britanije se predviđa da će ostvariti ubedljivu pobedu na opštim izborima u Velikoj Britaniji, prema preliminarnoj izlaznoj anketi koja je objavljena nakon zatvaranja biračkih mesta u četvrtak uveče.

Prema anketi, laburisti će imati 410 od ukupno 650 mesta u Donjem domu, u poređenju sa 205 koliko su imali ranije, dok će torijevci, koji su prethodno bili na vlasti, osvojiti 131 mesto, što je pad sa 344 mesta.

Prognoze pokazuju da će Liberalne demokrate osvojiti 61 mesto, Reforma Najdžela Faraža UK 13 mesta, dok će Škotska nacionalna partija (SNP) dobiti deset mesta. Zeleni se očekuje da će osvojiti dva mesta, a velška partija Plaid Cimru četiri.

Skaj njuz je opisao rezultat za torijevce kao „najveći izborni kolaps u britanskoj izbornoj istoriji“. Službeni rezultati će biti objavljeni kasnije tokom večeri i tokom noći.

Izlazna anketa za izbore 2024. je sprovela agencija Ipsos, intervjuisavši birače na 133 biračka mesta, a troškove su snosile brojne britanske medijske kompanije, uključujući Skaj i BBC.