Novo istraživanje otkriva da je Dablin drugi najskuplji evropski grad za izgradnju stanova

Novo istraživanje otkriva da je Dablin drugi najskuplji evropski grad za izgradnju stanova

Dablin je drugo najskuplje mesto za izgradnju stanova, posle Ciriha, prema novom izveštaju o troškovima izgradnje koji pokriva 10 gradova širom Evrope koji su danas objavili Triniti koledž Dablin i Društvo ovlašćenih geodeta Irske.

Izveštaj o zgradama je utvrdio da je cena izgradnje stana iznosila 2.363 evra po kvadratnom metru, nešto više od 300 evra više od proseka u 10 anketiranih gradova, od 2.057 evra po kvadratnom metru.

Cirih je bio najskuplji od 10 gradova, sa 2.866 evra po kvadratnom metru, što je nivo cene znatno iznad ostalih gradova, dok je glavni grad Estonije Talin bio najjeftiniji sa 1.367 evra po kvadratu.

Jedan od najiznenađujućih nalaza izveštaja bio je da se Belfast, drugi po veličini grad na ostrvu Irska, pojavio kao druga najjeftinija lokacija na kojoj se grade stanovi. Cena kvadratnog metra tamo je bila 1.755 evra.

Izveštaj, koji uključuje i „tvrde“ i neke, ali ne i sve „meke“ troškove, prvi je koji koristi međunarodne standarde upravljanja gradnjom V3 (ICMS3) za upoređivanje troškova izgradnje na više tržišta.

Da bi to uradio, koristi vežbu „putujuća kutija“, gde je cena određenog stambenog bloka u različitim gradovima. To znači da se količine uključene u skoro 80 ​​elemenata drže konstantnim, što omogućava sistematsko poređenje troškova, na sličnoj osnovi, na različitim lokacijama.

U ovom slučaju, izabrani razvoj je bio blok od 39 stanova na sedam spratova, od kojih su većina bili dvosobni stanovi.

Posle Ciriha pojavljuju se još dve grupe. Drugi, koji je imao troškove bliže, ali i dalje iznad proseka, uključivao je tri britanska grada (Birmingem, Mančester i Glazgov), kao i Dablin i Stokholm. U ovoj grupi cena po kvadratnom metru varirala je od 2.079 do 2.363 evra.

Konačna grupa je imala troškove ispod proseka i obuhvata Amsterdam, Belfast, Brisel i Talin, gde cena po kvadratnom metru varira od 1.367 do 1.823 evra. Postojao je značajan jaz između Talina i sledećeg najjeftinijeg grada, Belfasta, sa cenom po kvadratnom metru u glavnom gradu Estonije za više od 20% nižom.

Ronan Lions, vanredni profesor ekonomije na Triniti koledžu u Dablinu, jedan od autora izveštaja, rekao je da nalazi naglašavaju izazov visokih troškova izgradnje u Dablinu, posebno kao prepreku za snabdevanje novim stambenim zgradama.

„Već neko vreme znamo da je Dablin skupo mesto za izgradnju stambenog prostora, sa visokim troškovima po kvadratnom metru u poređenju sa sličnim lokacijama. To je nešto što je uticalo na sposobnost stambenog sistema ovde da izgradi potreban obim kuća. Ovaj izveštaj je prvi koji razbija tu cifru na visokom nivou na različite komponente koje ulaze u izgradnju kuće.“

„Dablin je nešto jeftiniji od tipičnog grada za građevinske radove, koji obično uključuju beton. Međutim, visoki ukupni troškovi Dablina su posebno posledica dva naslova — usluga i opreme, koja uključuje grejanje, liftove na struju i nestrukturne radove, koji obuhvataju stvari kao što su podovi, prozori i stolarija.“

„U svim gradovima, analiza pokazuje da cena materijala varira daleko manje od radno intenzivnih inputa. To znači da cena i produktivnost rada u građevinarstvu igraju značajnu ulogu u pokretanju ukupnih razlika u troškovima izgradnje. Pojavljuju se razmatranja o lancu snabdevanja da bude manje važan, na primer, Belfast — koji se nalazi nešto više od 140 km od Dablina — jedna od najjeftinijih lokacija među 10 ispitanih.“

„Potrebna je dalja analiza da bi se istražilo zašto su mnogi drugi građevinski elementi skuplji u Dablinu u poređenju sa Belfastom. Posebno, pored uloge produktivnosti rada, kreatori politike treba da razumeju ulogu koju igraju regulatorne specifikacije i standardi, kao i razlike. u mekim troškovima, u uticaju na ukupnu održivost.“

Brin Griffiths, potpredsjednik SCSI komiteta profesionalne grupe za mjerenje količine i jedan od autora izvještaja, rekao je da kreatori politike moraju pažljivo razmotriti teške troškove kako bi bolje razumjeli razlike u troškovima stambene izgradnje u različitim gradovima.

„Ovaj izveštaj pokazuje da u proseku strukturni troškovi, nestrukturni troškovi i usluge i oprema čine dve trećine troškova izgradnje stanova. Neki od mekih troškova u izveštaju kao što su preliminarni troškovi, rizik i porezi čine dodatnih 25 odsto Skuplji gradovi kao što su Cirih i Dablin obično su skuplji.“

„Ovo istraživanje je uporedilo cenu švajcarskog stambenog bloka kada bi se gradilo u deset gradova i jasno je da se ovaj dizajn arhitektonski veoma razlikuje od onoga što bismo isporučili u Irskoj. Dizajni koje ovde koristimo donose veće troškove i mi Verujem da ako bi politika planiranja usvojila alternativne pristupe i veću fleksibilnost, troškovi bi se mogli smanjiti u ovoj oblasti.“

„U poređenju sa drugim državama članicama EU, Irska ima relativno nisku stopu PDV-a na novogradnju. Da su stope PDV-a nula, Dablin bi bio peti najskuplji grad, sa troškom sličnim britanskim gradovima uključenim u istraživanje. Ovo objašnjava neke od razlika u troškovima sa Belfastom“.

„Iako se izveštaj ovde ne zalaže za ukidanje PDV-a, on poziva Vladu da ispita način na koji se zonirano i servisirano građevinsko zemljište isporučuje na tržište u drugim evropskim zemljama. Verujemo da bi na taj način mogao da identifikuje nove modele za više isplativa isporuka ključnih putnih i komunalnih priključaka“.

„Vlada bi takođe trebalo da razmotri nalaze u kontekstu usvajanja dodatne standardizacije stambenog dizajna i izgradnje u nastojanju da smanji troškove, dok bi takođe trebalo da naruči istraživanje za ispitivanje ‘mekih troškova’ u sličnim jurisdikcijama i projektima zgrada obuhvaćenih ovim izveštajem. identifikovati dodatne oblasti za smanjenje troškova“.

„Jedan od glavnih ciljeva ovog izveštaja je bio da se obezbedi polazna osnova za slične vežbe u narednim godinama, koja bi se mogla proširiti na druge gradove i zaista druge tipove imovine. Ovde postoji prilika da se bolje razumeju troškovi i da se poboljša održivost i pristupačnost novih domova Pozivamo vladu da to iskoristi.“