Studija otkriva uticaj meseca rođenja na fudbalske karijere

Studija otkriva uticaj meseca rođenja na fudbalske karijere

Šta je zajedničko fudbalerima Džamalu Musijalu, Ardi Guleru i Kristijanu Ronaldu? Ne samo da sijaju za svoje nacije u Nemačkoj; svi su rođeni u februaru. Istraživači sa Univerziteta Stratklajd otkrili su da to nije slučajnost.

Istraživački projekat na Univerzitetu Stratklajd, koji predvode student MSc primenjene ekonomije Ejdan Runi i dr Markus Gersic, otkrio je snažne dokaze o relativnom uticaju starosti na Evropskom fudbalskom turniru ovog leta.

Ovaj fenomen, takođe primećen u obrazovanju i raznim drugim sportovima, odnosi se na preveliku zastupljenost pojedinaca rođenih ranije u kohorti.

Studija je pokazala da u timovima ima skoro duplo više igrača rođenih u januaru nego igrača rođenih u decembru, iako oba meseca imaju sličan natalitet. Generalno, postoji jasan pad u zastupljenosti kasnije rođenih igrača u odnosu na one rođene u prvih nekoliko kalendarskih meseci u godini.

Istraživači ovu pojavu nazivaju „efekat relativne starosti“. Pošto većina fudbalskih konfederacija koristi 1. januar kao datum za prijem u svoje omladinske timove, igrači rođeni u januaru su skoro godinu dana stariji od igrača iste kohorte rođenih u decembru. Njihova početna prednost u godinama bi se mogla pretvoriti u veće šanse da budu izabrani za svoje nacionalne omladinske ekipe.

Istraživači Strathclide potvrđuju da je efekat relativnog uzrasta zaista izraženiji na nivou mladih. Njihova analiza ekipa do 17 godina sa evropskih prvenstava ranije ove godine otkrila je da je bilo preko četiri puta više igrača rođenih između januara i marta nego između oktobra i decembra. Italijanski šampioni do 17 godina su primer; njegov tim od 20 ljudi je imao 11 igrača rođenih u prvom kvartalu godine i samo jednog igrača rođenog u decembru.

Vodeći istraživač Ejdan Runi objašnjava: „Jedna godina možda ne izgleda kao velika razlika, ali na nivou mladih to može značiti da su igrači rođeni u januaru imali skoro 10% više vremena za igru od igrača rođenih u decembru.“

Međutim, čini se da se početna prednost na kraju smanjuje. Studija je istraživala korelaciju između meseca rođenja i tržišne vrednosti igrača – što je pokazatelj učinka i kvaliteta igrača. Među igračima, mesec rođenja nije bio značajan prediktor tržišne vrednosti.

Dr Gerzic je rekao: „Prednost u godinama je ogromna na nivou omladine, a rani mesec rođenja još uvek značajno povećava šanse za formiranje nacionalnog tima na nivou odraslih. Ali kada igrač dostigne taj nivo, drugi faktori određuju da li će postati super Zvezda.“

Debata okružuje tačno kako mesec rođenja utiče na šanse igrača za selekciju. Čini se da je fizički razvoj ključni uticaj i nalazi studije podržavaju ovaj kanal. Prethodna istraživanja takođe ukazuju na psihološke faktore, socijalne veštine i iskustvo igranja.

Takođe treba paziti da se ne generalizuje. Ono što je u proseku tačno ne mora biti tačno u pojedinačnim slučajevima. Zaista, Kilijan Mbape (decembar), Pedri (novembar) i Ilkaj Gundogan (oktobar) su svaki za sebe svetske klase i među najboljim igračima u Evropi, uprkos tome što su rođeni u poslednjim mesecima godine.

Bez obzira na mehanizam, rani mesec rođenja i dalje pomaže potencijalnim klijentima da stanu na lestvicu karijere. Ranije rođeni mladi igrač u datoj starosnoj grupi može imati veću verovatnoću da se istakne zbog svoje verovatno veće visine, snage i fizičkog, mentalnog i emocionalnog sazrevanja. Kao takvi, može im se pružiti više prilika za treniranje, povećavajući njihove šanse da postanu profesionalci i dovodeći do iskrivljene distribucije koju vidimo u profesionalnoj igri.

U njihovim profesionalnim karijerama, posebno na međunarodnim turnirima, atributi poput visine postaju manje prepoznatljivi, spajajući ih u šire polje takmičenja.

Ono što se može smatrati vrhuncem sportskog atletizma je dato. Pravi elitni status onda zahteva razlikovne faktore kao što su izuzetna veština, izuzetna brzina ili dosledna sposobnost da se postigne rezultat.

Ejdan Runi je rekao: „Naši nalazi su zaista zanimljivi i, iako su u početku iznenađujući, imaju mnogo smisla i daju sasvim jasnu sliku o ulozi koju mesec rođenja igra u svemu ovome.“

„Suština je sledeća: rođenje u ranoj godini značajno povećava šanse mladog igrača da se istakne u svojoj starosnoj grupi i da bude izabran, povećavajući njihove šanse da postanu profesionalci i eventualno da budu izabrani za svoju reprezentaciju.

„Međutim, ove prednosti idu samo tako daleko. Na elitnom nivou, uspeh zavisi od niza drugih, važnijih faktora. Dakle, nije slučaj da su najbolji igrači oni ranorođeni.“

Studija će biti predata na objavljivanje i recenziju na jesen.