Novo istraživanje ukazuje na mogućnost testiranja za istraživanje rane Alchajmerove bolesti

Novo istraživanje ukazuje na mogućnost testiranja za istraživanje rane Alchajmerove bolesti

Istraživanja na neljudskim primatima otvaraju mogućnost testiranja tretmana za rane stadijume Alchajmerove i sličnih bolesti, pre nego što nastupi opsežna smrt moždanih ćelija i demencija. Studija objavljena u Alchajmerovoj bolesti i demenciji pokazuje period do šest meseci u kojem bolest napreduje može se pratiti i testirati tretmani na rezus makakima.

„Ovo je veoma moćan translacioni model za testiranje intervencija koje ciljaju na tau protein“, rekao je Džon H. Morison, profesor neurologije na Univerzitetu u Kaliforniji, Davis i Kalifornijski nacionalni istraživački centar za primate i odgovarajući autor u radu.

Tau protein se nalazi u neuronima u mozgu. Širenje pogrešno savijenog taua kroz mozak je uključeno u Alchajmerovu bolest, frontotemporalnu demenciju i druge demencije. Kod Alchajmerove bolesti, pogrešno savijeni tau remeti više procesa neophodnih za normalno funkcionisanje moždanih ćelija. Kako se pogrešno savijeni proteini šire, oni utiču na neurone u povezanim regionima korteksa koji su ključni za pamćenje i spoznaju.

Bolesni neuroni tada izazivaju inflamatorni odgovor posredovan mikroglijalnim ćelijama. Na kraju, neuroni umiru, ostavljajući neurofibrilarne klupe tau proteina, jednog od ključnih markera Alchajmerove i drugih dementnih bolesti.

Zahvaljujući napretku u imidžingu mozga, otkriću biomarkera u ljudskom serumu i cerebrospinalnoj tečnosti i radu na modelima glodara, sada znamo više o ranim stadijumima Alchajmerove bolesti. Ali još uvek je teško shvatiti kako su tau, upala i progresija bolesti povezani jedni sa drugima.

Model makaka premošćuje jaz između onoga što možemo naučiti od modela miša i od ljudskih pacijenata, rekla je postdoktorska istraživačica UC Davis Danielle Beckman, prva autorka rada.

Istraživači su ubrizgali vektor koji nosi DNK za dva mutirana tau proteina u entorhinalni korteks 12 majmuna. Entorhinalni korteks je ključni region mozga koji je uključen u pamćenje i gde bolest obično potiče od Alchajmerove bolesti kod ljudi.

Tokom šest meseci, pratili su širenje tau proteina, zahvaćenih ćelija i upale kroz mozak životinja koristeći PET i MRI snimanje, biomarkere i mikroskopom.

„Možemo da vidimo tau patologiju na neuronima i možemo pratiti sve korake tokom nekoliko meseci kako se patologija širi“, rekao je Bekman.

Rezultati pokazuju da u ovom modelu postoji prozor od najmanje dva do šest meseci gde se može meriti napredak bolesti. To otvara mogućnost pretkliničkog testiranja intervencija koje ciljaju na tau protein.

„Možemo pogledati lekove koji ciljaju na ranu Alchajmerovu bolest pre nego što se demencija razvije“, rekao je Morison. „Sve je u ranoj intervenciji kako bi se zaustavilo napredovanje.

Rad se nadovezuje na raniji rad u CNPRC-u na uspostavljanju modela neljudskih primata. U budućem radu, istraživači planiraju da kombinuju tau model sa svojim postojećim modelnim sistemom zasnovanim na amiloidu.