Analiza podataka pokazuje da je homoseksualno ponašanje kod drugih životinja daleko češće nego što se ranije mislilo

Analiza podataka pokazuje da je homoseksualno ponašanje kod drugih životinja daleko češće nego što se ranije mislilo

Tim antropologa i biologa iz Kanade, Poljske i SAD, koji rade sa istraživačima u Američkom muzeju prirodne istorije, u Njujorku, otkrio je putem meta-analize podataka iz prethodnih istraživačkih napora da je homoseksualno ponašanje daleko češće u druge životinje nego što se ranije mislilo. Rad je objavljen u PLOS ONE.

Dugi niz godina, biološka zajednica je prihvatila ideju da je homoseksualnost manje uobičajena kod životinja nego kod ljudi, uprkos nedostatku istraživanja na ovu temu. U ovom novom naporu, istraživači su pokušali da saznaju da li su takve pretpostavke tačne.

Rad je uključivao proučavanje 65 studija ponašanja više vrsta životinja, uglavnom sisara, kao što su slonovi, veverice, majmuni, pacovi i rakuni.

Istraživači su otkrili da je 76% studija pominjalo zapažanja o homoseksualnom ponašanju, iako su takođe primetili da je samo 46% prikupilo podatke o takvom ponašanju – a samo 18,5% onih koji su pomenuli takvo ponašanje u svojim radovima fokusiralo je svoje napore na to. u obimu izdavačkog rada sa homoseksualnošću kao osnovnom temom.

Oni su primetili da homoseksualno ponašanje primećeno kod drugih vrsta uključuje montažu, intromisiju i oralni kontakt – i da istraživači koji su identifikovani kao LGBTK+ nisu imali više ili manje šanse da proučavaju temu od drugih istraživača.

Istraživači ukazuju na oklevanje u biološkoj zajednici da proučava homoseksualnost kod drugih vrsta, pa je stoga sprovedeno malo istraživanja. Oni dalje sugerišu da je deo nevoljnosti nastao zbog uverenja da je takvo ponašanje suviše retko da bi opravdalo dalje proučavanje.

Istraživački tim sugeriše da je homoseksualnost mnogo češća u životinjskom carstvu nego što je prijavljeno – oni dalje sugerišu da je potrebno više rada u vezi sa homoseksualnim ponašanjem kod drugih životinja kako bi se razbio mit o retkosti.