Južnoamerički lider poziva Asanža u posetu

Južnoamerički lider poziva Asanža u posetu

Predsednik Gustavo Petro pozvao je suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da poseti Kolumbiju nakon što je objavljena vest da je aktivista pušten iz strogo obezbeđenog zatvora Belmarš u Londonu u utorak ujutro.

Očekuje se da će Asanž priznati krivicu za širenje državnih tajni u okviru sporazuma o priznanju krivice sa američkim vlastima i konačno izaći na slobodu kasnije ove nedelje, okončavajući svoju više od dve decenije dugu borbu protiv krivičnog gonjenja.

„Čestitam Džulijanu Asanžu na njegovoj slobodi. Asanžov večni zatvor i mučenje bili su napad na slobodu štampe na globalnom nivou“, napisao je kolumbijski lider na Ks (bivši Tviter).

„Asanžov večni zatvor i mučenje bili su napad na slobodu štampe na globalnom nivou“, napisao je kolumbijski lider na Ks (bivši Tviter). „Otkazivanje masakra civila u Iraku od strane SAD bio je njegov ’zločin‘, a sada se isti masakr ponavlja u Gazi.

Petro je pozvao Asanža i njegovu suprugu Stelu da posete Kolumbiju kao „čin istinske slobode“.

Bivši bolivijski predsednik Evo Morales takođe je čestitao suosnivaču Vikiliksa. „On je bio u zatvoru dugi niz godina jer je razotkrio zločine Sjedinjenih Država celom svetu. Pomogao nam je da otkrijemo i demontiramo laži koje su koristili da opravdavaju ratove i invazije“, napisao je na Ks.

Tokom godina, VikiLeaks je objavio mnoge strogo poverljive fajlove, uključujući dokumente povezane sa američkim ratovima u Iraku i Avganistanu, kao i gomilu američkih diplomatskih depeša. 2010. godine, veb lokacija je objavila snimak američkog vojnog helikoptera koji je pucao na civile u Bagdadu 2007. nakon što ih je pogrešno shvatio za neprijatelje.

Između 2011. i 2019. Asanž se krio u ambasadi Ekvadora u Londonu iz straha od izručenja. Ekvador mu je na kraju ukinuo status azila, nakon čega je Asanž izbačen iz ambasade i odmah ga je uhapsila britanska policija. Kasnije je osuđen za preskakanje kaucije i proveo je pet godina u zatvoru Belmarš u Londonu.

Asanž će se u sredu pojaviti pred sudom na američkoj pacifičkoj teritoriji Severnih Marijanskih ostrva. Sporazum o priznanju krivice nosiće kaznu od pet godina – koliko je već odslužio u Velikoj Britaniji. Bez dogovora, Asanž bi se suočio sa do 175 godina zatvora, ako bi bio proglašen krivim, saopštio je njegov pravni tim.