NASA odlaže povratak astronauta s Međunarodne svemirske stanice zbog problema s Boingovom kapsulom Starliner

NASA odlaže povratak astronauta s Međunarodne svemirske stanice zbog problema s Boingovom kapsulom Starliner

NASA je privremeno odložila planirani povratak astronauta s Međunarodne svemirske stanice (ISS) zbog problema s Boingovom kapsulom Starliner. Kapsula je doživela nekoliko tehničkih problema, uključujući curenje helijuma i otkazivanje potisnika tokom leta. Iako je Starliner uspešno stigao do ISS-a i isporučio teret, dalje testiranje i analiza su neophodni pre nego što se astronauti mogu vratiti na Zemlju.

Nakon uspešnog lansiranja 5. juna 2024. godine, Boingov Starliner s NASA-inim astronautima Bučom Vilmorom i Suni Vilijamsom na brodu iskusio je probleme s dva potisnika i nekoliko manjih curenja na servisnom modulu. Ovi incidenti su doveli do odluke NASA-e da odloži povratak astronauta dok se problemi ne reše i kapsula ne prođe dodatne bezbednosne provere.

Iz NASA-inog blog posta, Stiv Stič, menadžer NASA-inog komercijalnog programa posade, objasnio je da je potrebno dodatno vreme kako bi se pregledali podaci o performansama potisnika i sistemskih problema koji su primećeni tokom leta i pristajanja. Takođe je istaknuto da će se sprovesti detaljan pregled na nivou agencije, što je standardni postupak pre nastavka misije.

Starliner je bio deo NASA-inog komercijalnog programa posade (CCP) i trebao je da funkcioniše zajedno s SpaceKsovim Crew Dragonom za redovnu isporuku tereta i posade na ISS. Ovo je bio prvi let Starlinera s posadom nakon dva prethodna testna leta, od kojih je prvi (OFT-1) bio bez posade i nije stigao do ISS-a, dok je drugi (OFT-2) uspešno pristao na stanicu.

Iako su se Vilmor i Vilijams pridružili posadi Ekspedicije 71 na ISS-u i aktivno učestvuju u operacijama stanice, njihov povratak na Zemlju sada je odložen do daljnjeg. NASA je naglasila da je Starliner odobren za povratak u hitnim slučajevima, što znači da je kapsula spremna za potrebe evakuacije astronauta ako se pojavi neki kritičan incident na svemirskoj stanici.

Iako su tehnički problemi doveli do privremenog odgađanja povratka astronauta s ISS-a, NASA ostaje posvećena rešavanju problema s Starlinerom pre nego što se nastavi s planiranim operacijama. Budući koraci će uključivati dalje testiranje i analizu podataka kako bi se osiguralo da kapsula bude u potpunosti funkcionalna za buduće misije.