Ruska vojska prvi put uništila kanadski oklopni transporter

Ruska vojska prvi put uništila kanadski oklopni transporter

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su moskovske snage uništile ukrajinski oklopni transporter „Senator“ u sukobima na jugu Donjecke Narodne Republike i Zaporoškoj oblasti. Ovo je prvi put da se pominje ovaj kanadski oklopni transporter koji je pogođen od strane ruskih snaga. U saopštenju se navodi da je ruska vojska uspela da potisne ukrajinske snage nazad, dok je Kijev pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu i vozilima, uključujući APC „Senator“.

Nije jasno koliko tačno ukrajinska vojska trenutno koristi vozila tipa „Senator“, a mediji su spekulisali da je Ukrajina do sada dobila oko 1.000 takvih vozila od kanadskog proizvođača oružja Roshel. Postavlja se pitanje da li su isporučene regularne verzije ovih oklopnih transportera ili one sa specifičnom zaštitom od mina.

Roshel je isticao „Senator“ kao svoju vodeću borbeno dokazanu platformu, tvrdeći da je efikasna u zonama sukoba. Međutim, treba uzeti u obzir da ruske snage tvrde da dalje isporuke oružja Zapadu samo produbljuju sukob bez suštinskih promena. Rusija ističe da oružje koje su zapadni saveznici slali Ukrajini nije dalo očekivane rezultate na bojnom polju.

Bivši ministar odbrane Sergej Šojgu je tvrdio da neka oružja iz sovjetske ere pokazuju superiornost u borbi u odnosu na savremene zapadne ekvivalente. Ove izjave stižu u kontekstu nastavka ruske ofanzive u Ukrajini, gde su ukrajinske snage suočene sa ozbiljnim gubicima i povlačenjem u nekim oblastima.

Ruska vojska je pokrenula operaciju u severoistočnoj oblasti Harkov kao odgovor na napade kijevskih snaga na Belgorodsku oblast. Predsednik Putin je naglasio da su napadi na civilne ciljeve bili povod za rusku ofanzivu, sa ciljem uspostavljanja tampon zone duž granice.