Žozep Borelj: Usklađivanje sa EU politikom ključno za integraciju Srbije

Žozep Borelj: Usklađivanje sa EU politikom ključno za integraciju Srbije

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost, Žozep Borelj, naglasio je danas važnost usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao i sprovođenje obaveza iz dijaloga Beograda i Prištine za integraciju Srbije u Evropsku uniju. Ova poruka je upućena nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije, Markom Đurićem, u Austriji.

Borelj je na platformi Iks istakao da je sastanak sa Đurićem bio dobar i konstruktivan, zahvalivši Srbiji na vrednom doprinosu misijama i operacijama Zajedničke odbrambene i bezbednosne politike EU.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je Đurić tokom razgovora u Getvajgu, Austrija, ponovio da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije. Takođe, Đurić je naglasio da Srbija deli evropske vrednosti i aktivno se zalaže za njih, želeći da doprinese miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope.

Đurić je istakao posvećenost Beograda dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, naglašavajući potrebu za osiguravanjem bezbednosti srpskog stanovništva i hitnim sprovođenjem svih do sada postignutih dogovora.