Tehnologija pruža novo razumevanje glasa, fiziologije gutanja

Tehnologija pruža novo razumevanje glasa, fiziologije gutanja

Sa podacima prikupljenim iz brzih kamera, treneri mogu da identifikuju nedostatke u deliću sekunde u isporuci bacača bejzbola ili zamahu golfera koji se ne mogu videti golim okom, revolucionišući sport za igrače i gledaoce.

Ista tehnologija se prilagođava kako bi pružila mnoštvo novih informacija za istraživače koji žele da poboljšaju ili obnove funkciju glasa i gutanja za pacijente.

„Glas i gutanje zaista idu ruku pod ruku“, rekla je dr Rebeka Hauel sa Univerziteta u Sinsinatiju. „Sve dok funkcionišu, niko ništa ne misli o tome dok vam to ne oduzmemo. Ali oboje utiču na našu sposobnost da se povežemo sa drugima.“

Hauel i njene kolege koriste male kamere velike brzine postavljene kroz nos pacijenta kako bi pogledale grlo i naučile više o mehanici govora i gutanja.

„Vibracije samih glasnih žica, koje nam daju glas, i gutanje idu brže od ljudskog oka“, rekao je Hauel, vanredni profesor na odeljenju za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata, direktor programa stipendije za laringologiju na UC koledžu. Medicina, i hirurg i direktor Centra za gutanje zdravlja UC. „Koristeći tehnologiju velike brzine, možemo da vidimo više. Govorimo o četiri milisekunde, tako da je to veoma kratak vremenski period.“

Slike velike brzine pružaju pogled na fiziologiju glasovne mehanike i gutanja koje je ranije bilo nemoguće posmatrati.

Trenutna studija uključuje i zdrave ljudske pacijente i one sa jednim nepokretnim glasnim naborom – stanje koje može nastati zbog moždanog udara ili virusa ili nakon operacije. Pacijenti sa nepokretnim glasnim naborom često prijavljuju da imaju promukao glas ili teškoće da piju iz šolje. Nalazi su objavljeni u časopisu Evropski arhiv oto-rino-laringologije.

Pored utvrđivanja da li je proces podnošljiv za pacijente kroz ovo pilot istraživanje, tim koristi nove podatke da potpunije opiše fiziologiju glasa i gutanja. Hauel je rekao da će novo znanje promeniti način na koji ovo polje razume ukrštanje glasa i gutanja, pružajući nove pristupe glasovnoj kutiji i operacijama gutanja.

„Postoji anatomska oblast govorne kutije koja se jednostavno ne ceni, i jednostavno ne možete da je zamislite sa onim što trenutno koristimo“, rekla je ona. „Imaćemo bolje razumevanje fiziologije, a onda ćete zapravo moći da shvatite više operacija koje radite i stvari koje radite zbog anatomske varijacije.“

Hauel takođe sarađuje sa Laringealnom biomehaničkom laboratorijom Lirana Orena i Čarlsa Farbosa de Luzana kako bi saznao više o vibracijama i ukočenosti glasnica. Vazdušni inženjeri po obrazovanju, dr Oren, i dr Luzan, koriste principe protoka vazduha i vazduhoplovstva da bi razumeli proizvodnju glasa. Baš kao što je avionu potreban protok vazduha da udari u krila na aerodinamičan način kako bi vožnja bila glatka, aerodinamičan vazduh koji struji preko glasnih žica dovodi do snažnog glasa.

Iste hirurške tehnike i implantati glasnih žica koji se koriste za obnavljanje glasovne funkcije koji su bili pioniri 1940-ih i danas se često koriste, a pacijenti se poboljšavaju, ali se ne vraćaju svom normalnom glasu.

U laboratoriji, tim koristi veštačka pluća da izduva vazduh kroz grkljan životinjskog modela i razne implantate da bi stvorio zvuk. Nakon što Hauel pripremi svaki model sa implantom ili hirurškom tehnikom, ona želi da testira, kamere velike brzine, laseri i mikrofoni snimaju širok spektar podataka.