Ferari gleda na električnu budućnost sa fabrikom na solarni pogon

Ferari gleda na električnu budućnost sa fabrikom na solarni pogon

Italijanski proizvođač luksuznih automobila Ferari u petak je otvorio novu fabriku na solarni pogon na istorijskom mestu grupe Maranelo, gde bi njegov dugo očekivani potpuno električni automobil trebalo da se proizvodi od 2026.

Fabrika, koja se prostire na 42.500 kvadratnih metara i nalazi se severno od sadašnjeg Ferarijevog kampusa, proizvodiće legendarne automobile grupe sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i hibride i prvi EV kompanije.

Nazvana „e-zgrada“, pravougaona fabrika visoka 25 metara biće delimično napajana preko 3.000 solarnih panela instaliranih na krovu, koji će proizvoditi 1,3 megavata na svom vrhuncu.

Cilj je da se zgrada do kraja godine u potpunosti napaja obnovljivom energijom – unutrašnjim i eksternim izvorima.

Tamo će se proizvoditi i visokonaponske baterije, elektromotori i osovine, navodi Ferari u saopštenju.

Ali najviše uzbuđenja biće zbog proizvodnje novog električnog sportskog automobila Ferari, čiji se dizajn drži u tajnosti uoči njegovog lansiranja 2025. godine.

„Izgledaće ništa kao što biste očekivali da izgleda“, rekao je predsednik Ferarija Džon Elkan za podcast u sredu, dajući nekoliko detalja, ali napominjući da odsustvo normalnog motora znači više prostora.

On je za podcast Norges Bank Investment Management rekao da ga je već uzeo na probnu vožnju.

„Neverovatno je… na sve načine. Ako volite da vozite, uzbuđenje i emocije koje ćete imati u ovom automobilu su izuzetni“, rekao je on.

A šta je sa tradicionalnim ferarijevim urlanjem? „Imaće zvuk“, rekao je.

Stavljanje proizvodnje svih svojih modela pod jedan krov omogućiće Ferariju da „reorganizuje i efikasnije preraspodeli sve proizvodne aktivnosti među svojim postojećim pogonima u Maranelu, povećavajući njegovu sposobnost da se brzo prilagodi potrebama proizvodnje“, navodi se u saopštenju.

Grupa je lansirala svoj prvi hibridni model 2013. godine, a sada ih ima četiri. Cilj mu je da potpuno električni i hibridni modeli čine 60 odsto proizvodnje do 2026. godine i 80 odsto do 2030. godine.