Advokati završili uvodna izlaganja na ponovljenom suđenju Belivukovoj grupi

Advokati završili uvodna izlaganja na ponovljenom suđenju Belivukovoj grupi

U Specijalnom sudu u Beogradu završena su uvodna izlaganja advokata pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na ponovljenom suđenju. Advokati su u svojim izlaganjima osporili validnost dokaza tužilaštva i zatražili izuzeće određenih iskaza.

Prvi je govorio advokat Dragoš Cukavac, branilac Vladimira Dimitrijevića, koji je istakao da tužilaštvo nema nijedan validan dokaz protiv njegovog branjenika i naglasio da u Dimitrijevićevoj automehaničarskoj radnji nije pronađena droga. Cukavac je dodao da Dimitrijević poznaje Belivuka 10 godina i da je neke od optuženih poznavao kroz popravke automobila.

Advokat Alekse Šejića naglasio je da je jedini dokaz protiv njegovog klijenta njegov iskaz iz policije, koji, prema njegovim tvrdnjama, nije validan jer Šejić nije imao izabranog advokata tokom davanja izjave. Šejić se tereti za silovanje I.S., kojeg su pripadnici grupe navodno tri dana mučili i zlostavljali na stadionu FK Partizana.

Branilac Mijata Simeunovića, advokat Ivana Ostojić, izjavila je da tužilaštvo nema konkretan dokaz protiv njenog branjenika i da optužnica ne precizira kada i zašto je Simeunović postao deo kriminalne grupe, tvrdeći da je on kolateralna šteta u ovom predmetu.

Jakša Peković, branilac Miloša Lukića Selaka, osporio je pravnu kvalifikaciju krivičnog dela koje se stavlja na teret njegovom klijentu, predlažući ponovni ispitivanje svedoka I.S. Isti predlog izneo je i branilac Vojislava Đorđevića, koji je takođe zatražio izuzeće Đorđevićevog iskaza iz policije.

S druge strane, tužilaštvo je predložilo da se čitaju svi iskazi svedoka i oštećenih, uključujući iskaz I.S., uz napomenu da je I.S. prvi put kada je saslušavan pred sudom pozlilo, te da nije potrebno njegovo ponovno saslušavanje.

Sudija će naknadno odlučiti o dokaznim predlozima, dok će na sledećem suđenju optuženi početi sa iznošenjem odbrane.

Prvom optužnicom, koja broji preko 300 strana, pripadnici grupe terete se za ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Milana Ljepoje, Lazara Vukičevića i Zdravka Radojevića. Takođe, optuženi su za trgovinu drogom, nelegalno držanje oružja, otmice i silovanje.

Optužnica navodi da su pripadnici grupe tri dana držali i mučili I.S. u prostorijama restorana na stadionu FK Partizana. Druga optužnica tereti pripadnike za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Suđenje je ponovljeno zbog promene predsednice sudskog veća nakon odlaska Vinke Beraha Nikićević u penziju. Ukupno 30 osoba je obuhvaćeno optužnicama, od kojih se 12 brani sa slobode, dok su ostali u pritvoru.

Optuženi Boris Karapandžić i Aleksa Stošić nisu prisustvovali današnjem suđenju zbog medicinskih razloga, te je sudija razdvojila postupak u odnosu na njih.