Mark Rute imenovan za novog generalnog sekretara NATO-a

Mark Rute imenovan za novog generalnog sekretara NATO-a

Privremeni premijer Holandije Mark Rute izabran je za sledećeg generalnog sekretara NATO-a. On će naslijediti Jensa Stoltenberga, koji je predvodio vojni blok predvođen SAD od 2014. godine.

Rumunski predsednik Klaus Johanis najavio je svoju kandidaturu za taj posao u martu, šest meseci nakon što je Rute započeo svoju kampanju, ali je u četvrtak obavestio blok da se povlači iz razmatranja.

Samo je Mađarska podržala Johanisa, ali je premijer Viktor Orban u utorak objavio da je postigao dogovor sa Ruteom. Još jedan zaliha, Slovačka, brzo je sledio njegov primer.

Čini se da je NATO u ovom trenutku rešio pitanje sukcesije pre svog julskog samita u Vašingtonu, gde će blok proslaviti svoju 75. godišnjicu. Očekuje se da će Rute preuzeti svoje dužnosti 2. oktobra. Međutim, nisu svi pozitivno reagovali na tu vest.

„Tvrdo sam NE za Rutea“, rekao je Ričard Grenel, bivši vršilac dužnosti šefa američke nacionalne obaveštajne službe i od poverenja bivšeg – a verovatno i budućeg – predsednika Donalda Trampa. „Predsednik Sjedinjenih Država u januaru 2025. izabraće generalnog sekretara NATO-a“, dodao je Grenel.

„Mark Rute je proveo 10+ godina uništavajući našu zemlju. Njegova obećanja su bezvredna. On je patološki lažov i ratnohuškački globalista“, rekla je holandska politička komentatorka Eva Vlaardingerbruk nakon što ga je Orban podržao, dodajući da to što je generalni sekretar NATO-a „znači ozbiljnu nevolju za čovečanstvo“.

Ruteovi kritičari su istakli da tokom svojih 14 godina vladanja petom po veličini ekonomijom EU nije uspeo da ispuni cilj NATO-a da vojna potrošnja iznosi 2% holandskog BDP-a. Isto tako, on nije vodio oštru kampanju u istočnoj Evropi, gde bi kandidat koji je jastrebskiji prema Rusiji bio poželjniji.

Stoltenberg je na čelu bloka već deceniju. Mandat mu je produžen četiri puta zbog nesuglasica oko sukcesije. Zbog sukoba u Ukrajini 2022. njegov mandat je produžen do septembra 2023., što je ponovo pomereno na prošlogodišnjem samitu u Viljnusu.

U međuvremenu, Rutte je i dalje privremeni premijer Holandije. On je raspustio holandsku vladu prošlog jula, nakon što se njegova koalicija raspala zbog imigracione politike. Pobednici izbora u decembru 2023. još nisu uspeli da formiraju vladu.