Razorne poplave u Centralnoj Americi, tri osobe se utopile u Gvatemali

Razorne poplave u Centralnoj Americi, tri osobe se utopile u Gvatemali

Tri muškarca su se udavila u Gvatemali dok su pokušavala da pređu nabujalu reku Pulula u opštini Jalpatagua, izazvanu jakim kišama koje su pogodile region, saopštile su vlasti u utorak. Dvojica muškaraca pokušala su da spasu trećeg koji se borio sa strujom, ali su svi trojica izgubili živote u nemilosrdnim vodama dok su posmatrači nemoćno vrištali.

Ove tragedije predstavljaju najnovije smrtne slučajeve u nizu incidenata uzrokovanih obilnim padavinama koje su zahvatile Centralnu Ameriku poslednjih dana. U susednom Salvadoru je tokom protekle nedelje 11 ljudi izgubilo život zbog vremenskih nepogoda. Kao preventivnu meru, obe zemlje su zatvorile škole, a Salvador je otvorio skloništa za raseljene.

Obilne kiše, izazvane vremenskim sistemima duž pacifičke obale Gvatemale i u Meksičkom zalivu, dovele su do ozbiljnih poplava i klizišta u južnom Meksiku i Centralnoj Americi. Očekuje se da će oluja koja se formira u Meksičkom zalivu postati prva nazvana oluja u sezoni, sa izlaskom na obalu u severoistočnom Meksiku u sredu.

Nacionalni koordinator za prevenciju katastrofa Gvatemale, CONRED, potvrdio je da su se muškarci udavili dok su pokušavali da pređu reku. Incident je zabeležen kamerom, prikazujući dramatične trenutke kada su muškarci izgubili bitku sa jakom strujom.

U utorak, predsednik Gvatemale Bernardo Arevalo nadgledao je popravke na glavnom autoputu prema Pacifiku, koji je pretrpeo ozbiljna oštećenja usled poplava.

Salvador se takođe suočava sa teškim posledicama oluja. Ministar unutrašnjih poslova Huan Karlos Bidegain izjavio je da je zemlja pripremila 125 skloništa, od kojih je 58 već aktivno, pružajući utočište za više od 1.800 ljudi.

Tokom pet dana intenzivnih padavina, u Salvadoru je registrovano 11 smrtnih slučajeva, dok su mnoge kuće i putevi pretrpeli znatna oštećenja. Direktor civilne zaštite Luis Amaja izvestio je o 150 klizišta, 300 srušenih stabala i uništenju 233 puta i autoputa.

Ministarstvo za životnu sredinu i prirodne resurse Salvador upozorilo je da će sezonske kiše nastaviti da pogađaju region tokom cele nedelje, posebno utičući na priobalne regione i vulkanske planinske lance, uz prognozu obilnih padavina.