Ukrajina još jednom poziva MOK da ruskim i beloruskim rvačima oduzme olimpijske licence

Ukrajina još jednom poziva MOK da ruskim i beloruskim rvačima oduzme olimpijske licence

Ministar omladine i sporta Matvii Bidni, predsednik Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine Vadim Gucajt i predsednik Rvačkog saveza Ukrajine Jurij Kopitko uputili su zajednički apel Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) u vezi sa kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu 2024. predstavnika Ruske Federacije i Belorusije, koji otvoreno podržavaju rat Rusije protiv Ukrajine, saopštila je pres-služba ukrajinskog Ministarstva omladine i sporta, Ruski rvački savez je imenovao sportiste koji će učestvovati na Letnjim olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Ukrajinske sportske institucije su pak skrenule pažnju MOK-a na činjenicu da pomenuti sportisti podržavaju rat Rusije protiv Ukrajine i opštu politiku ruskog diktatora, čime ne ispunjavaju kriterijume za dobijanje statusa pojedinačnog neutralnog sportiste (AIN). Među ovim sportistima su Dinara Kudajeva, Natalija Mališeva, Olga Horošavceva i Irina Kuračkina.

U apelu se pominju činjenice da ovi sportisti podržavaju ratne napore Rusije i traži od MOK-a da uzme u obzir te dokaze, osiguravajući da ruski i beloruski sportisti koji su pripadnici vojnih jedinica ili pristalice rata Rusije protiv Ukrajine budu sprečeni da učestvuju na Olimpijadi.

Odvojeno, NOK se zahvaljuje vatchers.media na dodatnim dokazima o kršenju uslova neutralnosti od strane navedenih sportista.

U apelu se takođe ponavlja da je celokupna ruska i beloruska sportska zajednica instrument vladine politike država agresora, a sportisti koji imaju rusko ili belorusko državljanstvo ne mogu da ispune dovoljne kriterijume za sticanje statusa individualnog neutralnog sportiste (AIN). To podriva temelje međunarodne sportske zajednice i dovodi u pitanje pravičnost i nepristrasnost takmičenja.

„Pozicija Ukrajine ostaje nepokolebljiva: sve dok ruske trupe, uz podršku beloruske vlade, vode svoj brutalni rat protiv ukrajinskog naroda, potrebna je zabrana učešća ruskih i beloruskih sportista na bilo kojim međunarodnim takmičenjima u bilo kom svojstvu. “, stoji u obraćanju MOK-u.

Olimpijske igre u Parizu počeće 26. jula.