Kompanija Apple postala najvrednija svetska kompanija nakon skoka vrednosti akcija

Kompanija Apple postala najvrednija svetska kompanija nakon skoka vrednosti akcija

Američka tehnološka kompanija Apple dostigla je novi rekord u vrednosti akcija od 207,15 dolara nakon što je na godišnjoj konferenciji za programere predstavila nove proizvode bazirane na veštačkoj inteligenciji (AI). Ovaj skok doveo je Apple do statusa najvrednije kompanije na svetu sa tržišnom kapitalizacijom od 3.300 milijardi dolara, prema podacima sa berze.

Microsoft, koji je nedavno bio vodeća kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, sada je iza Apple-a sa vrednošću od 3.200 milijardi dolara.

Na konferenciji za programere, Apple je najavio integraciju generativne AI tehnologije u svoje izvorne aplikacije i najnovije uređaje. Ove tehnologije uključuju funkcije kao što su tehnologija pomoćnog pisanja i emotikoni generisani AI.

Analitičari očekuju da će ove nove funkcije AI, koje su nazvane Apple Intelligence, podstaći korisnike da kupuju nove iPhone uređaje i druge proizvode kompanije.

Tržište tehnoloških kompanija trenutno doživljava promene u liderskim pozicijama, gde se pored Apple-a i Microsofta ističe i Nvidia, koja je nedavno takođe bila najvrednija svetska kompanija.

Apple, osnovan 1976. godine, nastavlja da inovira i dominira globalnim tržištem tehnologije sa svojim proizvodima i tehnološkim rešenjima, što je rezultiralo postizanjem novih finansijskih rekorda na berzi.