Meksiko pronalazi ostatke nekih od 63 rudara koji su umrli pre 18 godina

Meksiko pronalazi ostatke nekih od 63 rudara koji su umrli pre 18 godina

Meksičke vlasti saopštile su u sredu da su pronašle ostatke nekih od 63 rudara koji su bili zarobljeni pre 18 godina u rudniku uglja u severnom Meksiku.

Nesreća se dogodila u rudniku Pasta de Končos u državi Koauila, koja se graniči sa Teksasom, 19. februara 2006. Od 73 dežurna rudara, osam je preživelo sa teškim opekotinama, a dva tela su izvučena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u sredu da su posle godina potrage uspeli da lociraju „prve ljudske ostatke“ u jednoj od komora rudnika, ali nisu precizirali kada su ostaci pronađeni.

Nesreća se smatra jednom od najvećih rudarskih tragedija u zemlji.

Proces je započeo tek 2020. kada je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador obećao da će povratiti tela. Tri uzastopne vlade odlučile su da ne pokušavaju za ostale, rekavši da bi to bilo previše opasno i skupo, bez garancije za uspeh. Ali rođaci žrtava nastavili su da vrše pritisak na vlasti po tom pitanju tokom godina.

Lopez Obrador je postavio Federalnu komisiju za električnu energiju, državno javno preduzeće poznato kao CFE, zaduženo za iskopavanje – rudarenje i sagorevanje uglja kako bi se došlo do davno zakopanih rudara.

U komori u kojoj su pronađeni ostaci na dan nesreće radilo je 13 rudara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vlada je navela da još nije utvrdila da li je eksplozija izazvala urušavanje rudnika.

Državno tužilaštvo u Koavili, u saradnji sa Nacionalnom komisijom za potragu i Nacionalnim institutom za genomsku medicinu, počeće da analizira posmrtne ostatke radi identifikacije i pokušaće da utvrdi uzrok nesreće.