Đurić: Kosovo nikada neće biti član UN

Đurić: Kosovo nikada neće biti član UN

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, izjavio je da Kosovo nikada ne može postati član Ujedinjenih nacija, naglašavajući da za Srbiju Kosovo nije, niti će biti suverena država.

„Kosovo za Srbiju nije, niti će biti član UN, ni suverena strana država“, poručio je Đurić gostujući na RTV. On je ukazao na to da izjave predsednika, premijera ili ministra spoljnih poslova imaju karakter međunarodne pravne obaveze, te da izjava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o neprihvatljivosti članstva Kosova u UN ima snagu međunarodne pravne pozicije Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić je istakao da je Ohridski aneks postao deo pregovaračkog okvira sa EU, odnosno poglavlja 35, ali da to ima pravnu snagu za države koje priznaju Kosovo, što nije slučaj sa Srbijom. Takođe je podsetio da je Ana Brnabić, dok je bila premijerka, tražila od EU da iz pregovaračkog okvira izbaci neke elemente, što je doprinelo tome da Priština nije postala član Saveta Evrope.

Ministar Đurić je naglasio da je 28 zemalja povuklo priznanje Kosova, što je, velikim delom, rezultat razgovora predsednika Vučića sa liderima tih država.

Na pitanje o rešenju kroz konstruktivni dijalog u skladu sa Rezolucijom 1244 i međunarodnim pravom, Đurić je odgovorio da, iako je tokom šest i po godina na čelu Kancelarije za KiM osetio odsustvo institucija Srbije, to ne znači da treba odustati od insistiranja na međunarodnom pravu.

„Ne možemo da se složimo u karakteru tih sporazuma, jer se decenijama tokom vođenja pregovora, vodilo računa da bude, s jedne strane, u okvirima našeg Ustava i Rezolucije 1244, a da bude okrenuto iznalaženju kompromisa i stvaranju preduslova da Srbija dobije maksimum u ovakvim uslovima“, dodao je Đurić.