Vojnici pretražuju severni Malavi u potrazi za nestalim vojnim avionom sa potpredsednikom

Vojnici pretražuju severni Malavi u potrazi za nestalim vojnim avionom sa potpredsednikom

Vojnici pretražuju brda i šume u blizini grada na severu Malavija nakon što je vojni avion, u kojem se nalazio potpredsednik zemlje Saulos Čilima, nestao u ponedeljak. Predsednik Lazarus Čakvera obratio se naciji i izrazio duboku zabrinutost zbog situacije.

Avion sa 51-godišnjim potpredsednikom i devetoro drugih putnika poleteo je iz glavnog grada Lilongvea u 9.17 časova, a trebao je sleteti na međunarodni aerodrom Mzuzu 45 minuta kasnije. Međutim, zbog lošeg vremena i slabe vidljivosti, kontrola vazdušnog saobraćaja je uputila avion da se vrati. Letelica je ubrzo nakon toga nestala sa radara.

„Znam da je ovo srceparajuća situacija. Znam da smo svi uplašeni i zabrinuti. I ja sam zabrinut,“ rekao je Čakvera u obraćanju emitovanom na državnom TV kanalu MBC. „Ali želim da vas uverim da ne štedim raspoložive resurse da pronađem taj avion. I držim se za svaku filu nade da ćemo pronaći preživele.”

Mzuzu, treći najveći grad Malavija, smešten je u brdovitom, šumovitom području kojim dominira planinski lanac Viphia, poznat po velikim plantažama borova. Predsednik je obećao da će se potraga nastaviti tokom noći, naglašavajući da je dao striktna naređenja da operacija traje dok se avion ne pronađe.

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Izrael ponudili su pomoć u potrazi, dok je Čilima, potpredsednik od 2020. godine, centralna figura koja je prošla kroz političke turbulencije u zemlji. Čilima je bio kandidat na predsedničkim izborima 2019. godine, ali je završio treći. Nakon što je Ustavni sud poništio rezultate zbog nepravilnosti, pridružio se Čakverinoj kampanji, što je rezultiralo njegovim izborom za predsednika 2020. godine.

Potpredsednik Čilima suočio se sa optužbama za korupciju, ali su tužioci prošlog meseca odustali od optužbi, što je izazvalo kritike na račun Čakverine administracije zbog nedovoljno čvrstog stava protiv korupcije. Čilima je uhapšen krajem 2022. godine i više puta se pojavljivao pred sudom, ali suđenje još nije počelo. On je negirao sve optužbe.