Agencija UN za hranu pauzirala rad na pomoći na američkom pristaništu u Gazi

Agencija UN za hranu pauzirala rad na pomoći na američkom pristaništu u Gazi

Direktorka Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija rekla je u nedelju da je program „pauzirao“ svoju distribuciju humanitarne pomoći sa pristaništa koji su izgradili Amerikanci kod Gaze, rekavši da je „zabrinuta za bezbednost naših ljudi“ nakon onoga što se dogodilo bio jedan od najsmrtonosnijih dana rata tamo.

U subotu je došlo do izraelskog vojnog napada u kojem su oslobođena četiri taoca, ali su poginula 274 Palestinca i jedan izraelski komandos, a, rekla je Sindi Mekejn, dva skladišta VFP-a u Gazi su „raketirana“, a jedan službenik je povređen.

Nedeljna objava UN-a o pauzi čini se najnovijim zastojem na američkom morskom putu, postavljenom da pokuša da donese više pomoći izgladnjelom narodu Gaze.

Američka agencija za međunarodni razvoj opisala je pauzu kao korak koji će omogućiti bezbednosnu reviziju humanitarne zajednice u Gazi. USAID radi sa Svetskim programom za hranu i njihovim humanitarnim partnerima u Gazi na distribuciji hrane i druge pomoći koja dolazi sa pristaništa kojim upravljaju SAD.

Završen sredinom maja, američki pristan je bio u funkciji samo oko nedelju dana pre nego što je dve nedelje bio isključen zbog oštećenja usled oluje. Posle popravke, ponovo se vratio u rad u subotu, donoseći 1,1 milion funti (492 metričke tone) hrane i druge pomoći, pre nego što je Mekejn rekla da njena agencija tamo zaustavlja svoj humanitarni rad.

Agencija UN nije dala više detalja, uključujući koliko će pauza trajati. Portparoli VFP-a nisu odgovorili na zahteve za dalje detalje.

Upitan o operaciji pristaništa tokom pojavljivanja na CBS-u „Face the Nation“, Mekejn je rekao: „Trenutno smo pauzirani“.

„Zabrinut sam za bezbednost naših ljudi nakon jučerašnjeg incidenta“, rekao je Mekejn, bez detalja. „Takođe, dva naša skladišta, skladišni kompleks su juče raketirani.

„Za sada smo se povukli“, rekla je ona, i želimo „da se uverimo da smo u sigurnim uslovima i na sigurnom terenu pre nego što ponovo pokrenemo. Ali ostatak zemlje je operativan. Radimo … sve što možemo na severu i jugu.“

USAID je u izjavi za Asošiejted pres rekao da sarađuje sa drugim zvaničnicima američke vlade i sa humanitarnim grupama u Gazi „kako bi osigurao da pomoć može bezbedno i efikasno da nastavi kretanje nakon završetka bezbednosne provere koju humanitarna zajednica trenutno preduzima“.

Predsednik Džo Bajden je u martu objavio u svom obraćanju o stanju u Uniji da je uputio američkoj vojsci da postavi privremeni pristanište. Američki projekat je trebalo da donese ograničenu količinu pomoći u Gazu, gde su izraelska ograničenja kopnenih prelaza i borbe doveli više od milion od 2,3 miliona stanovnika Gaze blizu tačke gladi.

Subotnji povratak u rad za projekat američkog pristaništa došao je istog dana kada je Izrael izvršio teški vazdušni i kopneni napad koji je spasio četiri taoca, koje je Hamas uzeo tokom napada 7. oktobra koji je pokrenuo rat u Gazi.

Odbijajući na tvrdnje na društvenim mrežama nakon izraelske vojne operacije, američka Centralna komanda je u subotu na Tviteru objavila da ni pristanište ni bilo koja njegova oprema, osoblje ili druga imovina nisu korišćeni u izraelskoj operaciji. Napominje da je Izrael koristio područje južno od pristaništa „da bezbedno vrati taoce“.

Osnovni princip humanitarnih grupa je da njihov rad mora biti nezavisan od misije boraca u zoni sukoba, kako bi se sprečilo da operacije pomoći i humanitarni radnici postanu mete.

USAID je u odvojenom saopštenju u subotu naveo da nijedan humanitarni radnik nije bio uključen u izraelsku operaciju.

Govoreći o „raketiranju“ skladišta VFP-a, Mekejn je u nedelju rekao da je jedan radnik povređen, ali da su „svi ostali dobro“.

„Zato je neophodan prekid vatre. Zato moramo da zaustavimo ovo“, kako bi pomoć iz njenog programa i drugih organizacija mogla da priteče u Gazu „u velikim razmerama“.