DNRK ponovo lansira preko 300 balona sa smećem prema Južnoj Koreji

DNRK ponovo lansira preko 300 balona sa smećem prema Južnoj Koreji

Južnokorejska vojska je u nedelju u 10:00 po lokalnom vremenu otkrila oko 330 balona sa smećem koje je Severna Koreja lansirala u subotu. Više od 80 tih balona je sletelo na teritoriju Južne Koreje, dok je ostatak, prema izveštajima, završio negde drugde. Vlasti u Seulu su primile informacije o oko 30 balona sa smećem u nedelju u 8:00 po lokalnom vremenu. Ovi baloni su sleteli na različite lokacije u provinciji Gjeonggi i lučkom gradu Inčeonu. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti od ovih balona koje je Severna Koreja lansirala.

Prema saopštenju Zajedničkog načelnika štabova (JCS), najnoviji baloni su sadržavali razne krhotine poput komada papira i plastike. JCS je dodatno naveo da se priprema za još lansiranja balona od strane Severne Koreje. Ovo nije prvi put da je Severna Koreja preduzela ovakve akcije. Krajem maja, lansirali su više od 150 balona sa smećem preko međukorejske granice, a početkom juna više od 600 balona je sletelo u Južnu Koreju, prateći petodnevno ometanje GPS signala.

Južnokorejska vojska navodi da je prošle nedelje iz Severne Koreje lansirano skoro 1.000 takvih balona. Pjongjang naziva ove akcije odgovorom na propagandne letke koje, prema njihovim tvrdnjama, dolaze sa juga i usmerene su protiv njihovog režima.