Šest kandidata dobilo dozvolu za učešće na predsedničkim izborima u Iranu 28. juna

Šest kandidata dobilo dozvolu za učešće na predsedničkim izborima u Iranu 28. juna

Savet čuvara islamske revolucije proglasio je šest kandidata za predsedničke izbore u Iranu, koji su zakazani za 28. jun, saopštilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kandidate je odabrao Savet čuvara, organ u kojem dominiraju konzervativci i koji je odgovoran za nadgledanje izbornog procesa.

Kandidature je podnelo 80 osoba, samo jedan od njih je reformator, dok je bivšom predsedniku Mahmudu Ahmanidedžadu kandidatura odbijena.

Predsednički izbori se organizuju zbog smrti Ebrahima Raisija, koji je u maju poginuo u helikopterskoj nesreći.

Savet čuvara ;je nastavio sa tradicijom neprihvatanja kandidature žena ili bilo koga ko poziva na radikalne promene u upravljanju zemljom.

Najistaknutiji kandidat za pobedu na izborima je Mohamed Bager Kalibaf, bivši gradonačelnik Teherana sa bliskim vezama sa paravojnom Revolucionarnom gardom, a koga se mnogi sećaju po tome što je učestvovao u nasilnom obračunu sa iranskim studentima tokom univerzitetskih protesta 1999. godine.

Kalibaf se neuspešno kandidovao za predsednika 2005. i 2013. godine. Povukao se iz predsedničke kampanje 2017. godine, a 2021. godine je podržao Raisija.

Odluka Saveta čuvara koju čine verski imami i i pravnici, koju nadgleda vrhovni vođa Irana Ali Hamnei, ;predstavlja početak kratke dvonedeljne kampanje za predsedničke izbore.

Kampanja će verovatno uključivati i televizijske debate kandidata na iranskoj državnoj televiziji. Do sada su svi oni obećavali bolju ekonomsku situaciju za zemlju koja je pogođena sankcijama SAD i drugih zapadnih zemalja, zbog ilegalnog razvoja nuklearnog programa.