Umetničko plivanje bez muških plivača u Parizu 2024. uprkos velikom koraku ka inkluziji

Umetničko plivanje bez muških plivača u Parizu 2024. uprkos velikom koraku ka inkluziji

Iako je Međunarodna federacija vodenih sportova (World Aquatics) omogućila muškarcima da se takmiče u umetničkom plivanju na Olimpijskim igrama, među deset zemalja u ekipnom takmičenju u Parizu neće biti nijednog muškog plivača.

World Aquatics je izrazio veliko razočaranje ovom najavom, naglašavajući da su se nadali da će neki muškarci uspeti da se plasiraju u nacionalne selekcije. „Ovo je trebalo da bude ključni trenutak za sport. Razumemo da je za muškarce oduvek bio izazov izboriti mesto u reprezentaciji, ali smo se nadali da će neki uspeti“, navodi se u saopštenju Svetske federacije.

Jedna od najvećih nada za muško učešće bio je Bil Mej (45), koji je poslednjih meseci bio u centru spekulacija da bi mogao da zaigra za američku reprezentaciju. Nažalost, nije uspeo da izbori plasman.

Mej, dugogodišnji zagovornik uključivanja muškaraca u umetničko plivanje, izjavio je u aprilu: „Svakog dana razmišljam o Olimpijadi i razmišljam o tome da budem tamo sa našim trenerima i našim reprezentativcima.“ On je u julu 2023., sa 44 godine, postao prvi Amerikanac koji je osvojio svetsku timsku medalju, pridruživši se američkom timu koji je osvojio srebro u akrobatskoj rutini.

Iako umetničko plivanje, ranije poznato kao sinhrono plivanje, postoji na Olimpijskim igrama od 1984. godine, do sada je bilo otvoreno samo za žene. World Aquatics je 2022. godine objavio da će muškarcima biti dozvoljeno da se takmiče, sa po dva plivača dozvoljena u ekipama od osam ljudi.

„Svi mi u umetničkoj plivačkoj zajednici moramo da učinimo još više da poboljšamo mogućnosti za muške sportiste u ovom sportu“, poručili su iz Svetske federacije. Oni su odlučni da će u ekipnom takmičenju na Igrama u Los Anđelesu 2028. godine biti muških umetničkih plivača, te nastavljaju da rade na predlogu da se takmičenje mešovitih dueta uvrsti u olimpijski program.