Nedostatak vojnika u izraelskim rezervnim jedinicama: Oglasi na WhatsApp-u traže dobrovoljce za borbu u Gazi

Nedostatak vojnika u izraelskim rezervnim jedinicama: Oglasi na WhatsApp-u traže dobrovoljce za borbu u Gazi

Prema izveštajima iz Izraela, rezervne snage trpe ozbiljan nedostatak vojnika, što je dovelo do toga da jedinice rezervne vojske počnu da traže dobrovoljce putem oglasa na aplikaciji WhatsApp. Izraelski Kanal 12 javio je da su ovi oglasi pokazatelj ozbiljnog nedostatka vojnika u rezervnim jedinicama kako rat u Gazi ulazi u deveti mesec.

Izveštaji navode da su vojnici u rezervnim jedinicama na severu i u Gazi rekli da im je sve ovo vreme bilo teško da održe snagu. Jedan rezervista je izjavio: „Postoji velika iscrpljenost među vojnicima, kao i veliki pritisak od strane porodica i radnih mesta.”

Jedan rezervni oficir rekao je da je stopa odgovora rezervista pala na 70 odsto, što je znatno niže nego ranije.

Istraga izraelskog lista Calcalist otkrila je „ozbiljno nezadovoljstvo“ među rezervistima zbog dugih perioda službe. Mnogi rezervisti su se žalili na dug staž, dugo „radno vreme“ tokom dana i diskriminaciju pri raspodeli dužnosti. Vojnici su upozorili da ovakva situacija dovodi do psihičkih, bračnih i drugih problema koji utiču na njihov život.

Izraelski institut za studije nacionalne bezbednosti Univerziteta u Tel Avivu (INSS) procenio je da je 300.000 rezervista regrutovano na početku rata.

Kanal 12 izvestio je i o prepirkama i svađama na sastanku načelnika Generalštaba Herci Halevija sa nizom generala izraelske vojske. Generali su doveli u pitanje legitimnost upravljanja ratom u Gazi, s obzirom na neuspeh koji je demonstriran 7. oktobra. Jedan od generala izjavio je da problem nije samo neuspeh tog dana, već i neuspeh izraelske vojske da postigne značajan uspeh od tada.

Ova situacija dodatno komplikuje već napetu situaciju u regionu i izaziva zabrinutost zbog budućih vojnih operacija i stanja rezervnih jedinica.