EU vrši pritisak na Prištinu za formiranje Zajednice srpskih opština

EU vrši pritisak na Prištinu za formiranje Zajednice srpskih opština

Portparol Evropske unije, Peter Stano, izjavio je da Priština može zatražiti pravno mišljenje Venecijanske komisije u vezi s nacrtom Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da ne treba odlagati ispunjenje obaveza u vezi s formiranjem ZSO.

Stano je reagovao na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, koji je predložio da specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, podnese nacrt ZSO Venecijanskoj komisiji, pre nego što on taj nacrt preda Ustavnom sudu.

„Uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno kao deo Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština,“ naglasio je Stano za „Gazetu ekspres“.

Zvanični Brisel i zemlje Kvinte jasno su stavili do znanja da očekuju da Priština pošalje nacrt EU Ustavnom sudu na ocenu. Stano je dodao da EU očekuje brzu reakciju Kosova kako bi se zaustavilo daljnje kašnjenje u ispunjavanju ove obaveze.

„Očekujemo da će Kosovo brzo reagovati po ovom pitanju i zaustaviti dalje odlaganje izvršenja svoje obaveze,“ rekao je Stano.

Ova izjava naglašava pritisak EU na Prištinu da ubrza proces formiranja Zajednice srpskih opština, što je ključno za dalji napredak u dijalogu između Beograda i Prištine.