Digitalizacija u srpskom zdravstvu: Ministar najavio uvođenje sistema e-bolovanja i e-kartona

Digitalizacija u srpskom zdravstvu: Ministar najavio uvođenje sistema e-bolovanja i e-kartona

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da situacija u zdravstvu nije zadovoljavajuća, kao i da će prioritet ministarstva biti nastavak digitalizacije s fokusom na uvođenje sistema e-bolovanja i e-kartona. Ministar je, na sednici članova Saveza za zdravstvo koje okuplja NALED, istakao da bi uspostavljanje e-bolovanja bilo korak pred uvođenje e-kartona.

„Radi se o tome da će, bez obzira u kojoj ustanovi pacijent radi pregled, u sistemu moći sve da se vidi. Doktori će imati pregled svega onog što je pacijent do tada radio“, istakao je Lončar u hotelu Metropol Palace.

Ministar dodaje da će se digitalizacijom dobiti uvid o lekovima koji su na stanju, gde novac odlazi i koliki su troškovi, ali i koliko imamo lekara i drugih zdravstvenih radnika.

Kada je reč o integraciji privatnog i državnog zdravstva, ministar ističe da je neophodno da privatne ustanove definišu svoje cene transparentno.

„Ne može narod da ne zna koliko košta neki pregled niti privatne zdravstvene ustanove smeju da menjaju cene jednom u 50 godina. Moraju biti fleksibilniji“, poručio je ministar.

U privatnom zdravstvu Srbije postoji više od 7.000 pravnih lica, dok je više od 25.000 ljudi zaposleno, od čega je 5.000 lekara.

Prema istraživanju koje je sproveo NALED, a u kojem je učestvovalo 1.500 lekara, većina više od 40 odsto radnog vremena potroši na papirologiju, što ih onemogućava da rade efikasnije.

NALED-ov Savez za zdravstvo okuplja više od 40 članice privatnog i javnog sektora, čiji je cilj uspostavljanje efikasnijeg sistema zdravstvene zaštite u Srbiji kroz javno-privatni dijalog.