Nvidia postaje druga najvrednija kompanija na svetu

Nvidia postaje druga najvrednija kompanija na svetu

Američki proizvođač čipova Nvidia pretekao je Apple i postao druga najvrednija kompanija na globalnom tržištu. Ovaj uspon označava značajan pomak u Silicijumskoj dolini, koji je dosad bila domenovana od strane Apple-a od 2007. godine. Nvidijina tržišna vrednost sada je iza Microsoft-a, lidera u softverskoj tehnologiji. Microsoft je takođe važan igrač u industriji veštačke inteligencije, s obzirom da je značajan investitor u OpenAI, kompaniju koja stoji iza ChatGPT-a.

Cena Nvidijinih akcija porasla je za 5,2% na više od 1,224 dolara, čime se procenjuje vrednost kompanije na 3,012 biliona dolara. U istom periodu, Apple je imao tržišnu kapitalizaciju od 3,003 biliona dolara. Međutim, nakon blagog pada vrednosti akcija obe kompanije, njihova tržišna kapitalizacija izjednačila se na nivou od 2,98 biliona dolara. S druge strane, Microsoft i dalje ostaje najvrednija kompanija na svetu sa tržišnom kapitalizacijom od 3,16 biliona dolara.

Nvidijin uspon se pripisuje planovima kompanije za deljenje akcija u odnosu deset prema jedan. Ovo će omogućiti investitorima da dobiju devet dodatnih akcija za svaku postojeću akciju. Ovakav pristup će učiniti akcije pristupačnijim malim investitorima, s obzirom da će se vrednost akcija smanjiti za faktor 10.

Džejk Dolarhajd iz investicione savetodavne firme Longbov Asset Management ističe da Nvidia trenutno profitira od veštačke inteligencije, dok kompanije poput Apple-a i Meta ulažu u istu oblast. On spekuliše da bi Nvidia mogla čak prestići i Microsoft u budućnosti.

Osnovana 1993. godine, Nvidia je prvobitno fokusirana na proizvodnju čipova za obradu grafike, posebno za kompjuterske igre. Vremenom su dodavane funkcije koje podržavaju mašinsko učenje, što je povećalo tržišni udeo kompanije. Investicije u tehnologiju veštačke inteligencije dovele su do eksponencijalnog rasta kompanije.