Udeo žena i dece poginulih u ratu između Izraela i Hamasa opada tokom vremena

Udeo žena i dece poginulih u ratu između Izraela i Hamasa opada tokom vremena

Asošijeted pres je analizirao broj poginulih u ratu između Izraela i Hamasa koristeći podatke Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze. Analiza je pokazala da je udeo ubijenih žena i dece tokom vremena opao.

Ministarstvo, koje je dio vlade u Gazi koju vodi Hamas, ne pravi razliku između smrtnih slučajeva civila i boraca, tako da se udio ubijenih žena i djece smatra najboljim dostupnim zamjenom za broj poginulih civila.

Ministarstvo je povremeno objavljivalo osnovne podatke na kojima se zasnivaju njegova dnevna ažuriranja broja smrtnih slučajeva. Skupovi podataka koji su objavljeni na društvenim mrežama krajem oktobra, početkom januara, krajem marta i krajem aprila, navode imena osoba za koje ministarstvo kaže da su umrle zbog rata.

AP analiza je zasnovana na onim osobama koje je Ministarstvo zdravlja identifikovalo sa punim imenima, polom, datumima rođenja i matičnim brojevima koje je izdao Izrael. U aprilu je skoro 23.000 umrlih odgovaralo ovim kriterijumima.

Broj mrtvih koje ministarstvo svakodnevno objavljuje, a koji strani mediji često ponavljaju, znatno je veći i nije ograničen samo na one osobe koje su u potpunosti identifikovane.

Dnevni broj smrtnih slučajeva ministarstva – koji je iznosio 34.622 krajem aprila i 36.379 krajem maja – nije praćen osnovnim podacima. Njegov broj uključuje tela koja nisu preuzele porodice, ili su razgrađena do neprepoznatljivosti, ili čiji su zapisi izgubljeni u izraelskim racijama na bolnice — plus pojedince sa nekompletnom evidencijom.

Udeo žena i dece koji su poginuli u ratu vremenom je opadao, iako je ukupan broj poginulih porastao, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja: ​​sa 64% u oktobru (4.344 od 6.745 potpuno identifikovanih osoba), na 62% do početka rata. januara (8.711 od 14.117), na 57% krajem marta (11.296 od 19.859) do 54% ​​od 30. aprila (12.479 od 22.961.)

Žene i deca činili su 38 odsto novo i potpuno identifikovanih smrtnih slučajeva u aprilu (1.183 od 3.102), pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Počevši od martovskog snimka, podaci Ministarstva zdravlja uključivali su mrtva tela koja nisu u potpunosti identifikovana, uglavnom zato što nisu imali ID brojeve koje je izdao Izrael: u ovoj kategoriji bilo je 402 u martu i 1.699 u aprilu.

Podaci koji su dostavljeni AP-u bili su nesavršeni na druge načine. Među tim ljudima koji su potpuno identifikovani, neke je ministarstvo navelo dva puta. U martu je dva puta prebrojana 531 jedinka, a u aprilu 11 jedinki.

AP je iz svoje analize isključio sva tela koja nisu u potpunosti identifikovana, kao i duplikate; njihovo filtriranje nije imalo materijalnog uticaja (manje od 1%) na proporciju ubijenih žena i dece.

Kada se rat završi, Ministarstvo zdravlja će verovatno moći da u potpunosti identifikuje više tela i dobije jasniju evidenciju o ukupnom stradanju rata i njegovom uticaju na različite grupe ljudi.