Gradska izborna komisija usvojila zahtev za kontrolu izbornih zapisnika liste „I ja sam Beograd – Kreni promeni“

Gradska izborna komisija usvojila zahtev za kontrolu izbornih zapisnika liste „I ja sam Beograd – Kreni promeni“

Gradska izborna komisija (GIK) usvojila je zahtev liste „I ja sam Beograd – Kreni promeni“ Sava Manojlovića za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora po uzorku, podnet 4. juna. Na današnjoj sednici doneta je i odluka o formiranju posebne komisije za kontrolu tih zapisnika.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić objasnio je da zakon o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima predviđa mogućnost da proglašena opoziciona lista, koja je osvojila više od dva odsto glasova, podnese zahtev za proveru materijala.

Lukić je rekao da će se kontrola izvršiti na najviše pet odsto od ukupnog broja biračkih mesta, što u Beogradu znači 63 mesta, imajući u vidu da je ukupan broj biračkih mesta 1.265. Najveća biračka mesta su Voždovac, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Stari grad, Surčin i Čukarica.

Prema njegovim rečima, zadatak komisije, koju će činiti predstavnici vlasti i opozicije, biće da izvrši uvid u zapisnike sa 63 biračka mesta i utvrdi da li ima nepravilnosti, odnosno neslaganja u broju glasova. Ukoliko je neslaganje veće za 10 odsto, materijal će se proveriti na još pet odsto biračkih mesta, a ako se neslaganje ponovi, materijal će se proveriti sa svih mesta.

Provera zapisnika sa biračkih mesta trebalo bi da počne oko 19.00 časova, a tome mogu da prisustvuju podnosioci zahteva i posmatrači.