Šef UN humanitarne organizacije: Lideri zanemaruju potrebe ljudi, fokusirani na politička rivalstva

Šef UN humanitarne organizacije: Lideri zanemaruju potrebe ljudi, fokusirani na politička rivalstva

Martin Grifits, šef humanitarne organizacije Ujedinjenih nacija, izjavio je da lideri u mnogim konfliktnim oblastima više brinu o moći i političkim rivalstvima nego o potrebama svojih građana. U intervjuu za Associated Press, Grifits je naglasio da humanitarni radnici svakodnevno svedoče posledicama ovog neuspeha, stavljajući svoje živote na kocku kako bi pomogli milionima ljudi zahvaćenih glađu, raseljavanjem i nasiljem.

Posebno je istaknut osmomesečni rat Izraela i Hamasa u Gazi, koji je podsetio svet na važnost angažovanja ključnih nacija u pokušaju da se okončaju sukobi. Grifits, koji uskoro napušta funkciju podsekretara za humanitarne poslove, istakao je da napori za podršku palestinskom narodu pokazuju da je moguće postići rezultate, ali da politička diplomatija često ne funkcioniše dovoljno dobro.

Ujedinjene nacije su kritikovale izraelske snage zbog ometanja isporuke pomoći, dok je Grifits naglasio obaveze Izraela kao okupacione sile da zaštiti civile. Takođe je naveo da se humanitarne potrebe širom sveta povećavaju zbog konflikata i klimatskih promena, ali da su UN sredinom godine dobile samo 17 odsto potrebnih sredstava.

Uprkos smanjenju godišnjeg budžeta za pomoć, Grifits je apelovao na povećanje pomoći kroz nove donatore i angažovanje privatnog sektora. On je takođe ukazao na neuspeh dijaloga u slučajevima kao što su ruska invazija na Ukrajinu i konflikt u Sudanu, naglašavajući gubitak strasti za mirom u današnjem svetu.

Odlazeći šef humanitarne službe planira da nastavi svoj rad van UN-a, osnivajući sopstvenu kancelariju kako bi se bavio sličnim pitanjima i nastavio svoju borbu za pomoć ljudima u kriznim situacijama.