Izrael bombardovao „kompleks Hamasa“ u školi u Gazi

Izrael bombardovao „kompleks Hamasa“ u školi u Gazi

Izrael je potvrdio da su njegove vazduhoplovne snage napale školu u izbegličkom kampu Nuseirat u centralnom pojasu Gaze. Tvrdnje su da se u objektu za izbeglice, gde je navodno ubijeno najmanje 30 ljudi, zapravo nalazi kompleks militanata Hamasa. Medicinski izvori u palestinskoj enklavi koju vodi Hamas tvrde da je najmanje 30 ljudi poginulo, dok su izvori Rojtersa potvrdili 27 smrtnih slučajeva. Ured za medije u Gazi osudio je napad kao „strašan masakr“ i nazvao ga „jasnim dokazom zločina genocida nad civilima“.

Izraelska vojska je priznala vazdušni napad, naglašavajući da je cilj bio kompleks Hamasa, tvrdeći da su „nekoliko terorista“ eliminisali koji su navodno planirali napade na izraelske trupe. Izraelska vojska je potvrdila: „Pre kratkog vremena, borbeni avioni IAF-a, vođeni obaveštajnim službama ID i ISA, izvršili su precizan napad na kompleks Hamasa koji se nalazi unutar škole UNRVA u oblasti Nuseirata.“

Teroristi su koristili školu kao sklonište i iz nje su usmeravali teror, tvrdi Izraelska odbrambena snaga, dodajući da su pre napada sproveli detaljno osmatranje i prikupili obaveštajne podatke kako bi smanjili rizik od civilnih žrtava.

Prošlog meseca, najmanje 45 Palestinaca je poginulo u bombardovanju grada Rafah na jugu Gaze, izazivajući veliki požar u kampu za raseljena lica. Premijer Benjamin Netanjahu nazvao je taj događaj „tragičnom greškom“ i obećao da će biti istražen.

Hamas, palestinska militantna grupa sa sedištem u Gazi, započela je seriju napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, pod nazivom „Poplava Al Aksa“. Procenjuje se da je u tim napadima poginulo 1.200 Izraelaca, dok je 250 zarobljeno. Izrael je odgovorio vojnom ofanzivom koja je rezultirala smrću preko 36.000 Palestinaca i velikom štetom infrastrukturi enklave.

Međunarodni sud pravde Ujedinjenih nacija (ICJ) je naredio Izraelu da „odmah prekine vojnu ofanzivu“ zbog tužbe za „genocid“. Međunarodni krivični sud (ICC) zahteva naloge za hapšenje izraelskih i Hamasovih lidera, uključujući Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta, zbog navodnih ratnih zločina nad palestinskim civilima u Gazi.