Naučnici identifikuju „deo koji nedostaje“ potreban za samoobnavljanje krvnih matičnih ćelija

Naučnici identifikuju „deo koji nedostaje“ potreban za samoobnavljanje krvnih matičnih ćelija

Naučnici sa UCLA identifikovali su protein koji igra ključnu ulogu u regulisanju samoobnavljanja ljudskih matičnih ćelija u krvi pomažući im da osete i tumače signale iz svog okruženja.

Studija, objavljena u časopisu Priroda, dovodi istraživače korak bliže razvoju metoda za proširenje matičnih ćelija krvi u laboratorijskoj posudi, što bi moglo učiniti transplantacije ovih ćelija koje spašavaju živote dostupnijim i povećati sigurnost tretmana zasnovanih na matičnim ćelijama krvi, kao što je kao genske terapije.

Matične ćelije krvi, takođe poznate kao hematopoetske matične ćelije, imaju sposobnost da prave kopije sebe kroz proces koji se zove samoobnavljanje, i mogu se razlikovati da bi proizvele sve krvne i imunološke ćelije koje se nalaze u telu. Decenijama se transplantacije ovih ćelija koriste kao spasonosni tretmani za rak krvi kao što je leukemija i razni drugi poremećaji krvi i imuniteta.

Međutim, transplantacija krvnih matičnih ćelija ima značajna ograničenja. Pronalaženje kompatibilnog donora može biti teško, posebno za ljude neevropskog porekla, a broj matičnih ćelija dostupnih za transplantaciju može biti suviše nizak da bi se bezbedno lečila bolest osobe.

Ova ograničenja i dalje postoje jer krvne matične ćelije koje su uklonjene iz tela i stavljene u laboratorijsku posudu brzo gube sposobnost samoobnavljanja. Posle decenija istraživanja, naučnici su se bolno približili rešavanju ovog problema.

„Shvatili smo kako da proizvedemo ćelije koje izgledaju isto kao krvne matične ćelije i imaju sve svoje karakteristike, ali kada se ove ćelije koriste u transplantaciji, mnoge od njih i dalje ne rade; nešto nedostaje“, rekao je dr. Hanna Mikkola, viši autor nove studije i član Eli i Edithe Broad centra za regenerativnu medicinu i istraživanje matičnih ćelija na UCLA.

Da bi odredila deo koji nedostaje koji sprečava da ove ćelije nalik matičnim ćelijama krvi budu u potpunosti funkcionalne, Julia Aguade Gorgorio, prvi i ko-korespondentni autor rada, analizirala je podatke sekvenciranja kako bi identifikovala gene koji su utišani kada se matične ćelije krvi stave u laboratoriju. jelo. Jedan takav gen, MICT1, koji kodira protein istog imena, istakao se kao neophodan za sposobnost samoobnavljanja ovih ćelija.

Otkrili su da MICT1 reguliše proces koji se zove endocitoza, koji igra ključnu ulogu u tome kako krvne matične ćelije preuzimaju signale iz svog okruženja koji im govore kada da se samoobnove, kada da se razlikuju i kada da budu tihi.

„Kada ćelije percipiraju signal, moraju ga internalizovati i obraditi; MICT1 kontroliše koliko brzo i koliko efikasno matične ćelije krvi percipiraju ove signale“, rekao je Aguade Gorgorio, pomoćni naučnik projekta u laboratoriji Mikkola. „Bez ovog proteina, signali iz ćelijskog okruženja pretvaraju se iz šapata u vriske, a ćelije postaju pod stresom i neregulisane.

Istraživači upoređuju MICT1 sa senzorima u modernim automobilima koji prate sve aktivnosti u blizini i selektivno prenose najvažnije informacije vozačima u pravo vreme, pomažući pri donošenju odluka kao što je kada bezbedno skrenuti ili promeniti traku. Bez MICT1, krvne matične ćelije liče na uznemirene vozače koji, navikli da se oslanjaju na ove senzore, iznenada se nađu izgubljeni bez njihovog vođstva.