Luka Dončić kaže da će igrati za Sloveniju u kvalifikacijama za Olimpijske igre

Luka Dončić kaže da će igrati za Sloveniju u kvalifikacijama za Olimpijske igre

Luka Dončić planira da učestvuje na Olimpijskim igrama u Parizu idućeg meseca, pod uslovom da mu zdravlje dozvoli da odigra još nekoliko mečeva i pomogne Sloveniji da se plasira na turnir nakon uspešne sezone u NBA ligi sa Dalas Maveriksima.

Slovenija je objavila spisak od 16 igrača, među kojima je i Dončić, kao potencijalnih članova tima koji će se takmičiti na kvalifikacionom olimpijskom turniru u Grčkoj od 2. jula. Ukoliko Slovenija trijumfuje na ovom turniru, što će biti izazov zbog konkurencije poput Grčke, Dominikanske Republike, Novog Zelanda, Hrvatske i Egipta, biće među 12 ekipa koje će se nadmetati na Olimpijadi u Parizu kasnije tog meseca.

Na medijskom događaju finala NBA lige u Bostonu, Dončić je izjavio da će, ukoliko mu zdravlje dozvoli, rado prihvatiti poziv za reprezentaciju. Jedinu prepreku vidi u mogućim problemima sa kolenom, kojima je već bio izložen tokom plejofa.

Dončić je već predstavljao Sloveniju na raznim međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijske igre u Tokiju koje su odložene zbog pandemije. Takođe je nastupao na Evrobasketu dva puta, kao i na Svetskom prvenstvu prošle godine, koje se završilo neposredno pre početka nove sezone u NBA ligi.

S obzirom na broj utakmica koje je odigrao tokom ove sezone, a koji se, prema njegovom mišljenju, možda i nešto razlikuje od zvanično prijavljenih, Dončić je svestan izazova koji ga očekuju u slučaju da se pridruži reprezentaciji.

Ukoliko serija mečeva između Dalasa i Boston Seltiksa bude išla do sedme utakmice, Dončić bi ipak bio spreman da se pridruži reprezentaciji 23. juna. Predstoje mu i dodatne obaveze, poput egzibicionog meča protiv Brazila 28. juna, što znači da bi mogao preći sa igranja za klub na igranje za reprezentaciju u istoj nedelji.

Na Olimpijadi 2021. godine, Dončić je postigao 48 poena u svojoj prvoj olimpijskoj utakmici, čime se izjednačio sa drugim najboljim postignućem u muškim olimpijskim mečevima. Ostao je samo nekoliko poena iza rekorda od 55 poena postavljenog 1988. godine od strane Brazilca Oskara Šmita.

Slovenija je jedna od 24 zemlje koje će se boriti za preostala četiri mesta na Olimpijadi od 2. do 7. jula. Kroz četiri kvalifikaciona turnira, sa po šest učesnika, četiri pobednika će se plasirati na Olimpijadu u Parizu.