Kremlj naziva SAD „neprijateljem“

Kremlj naziva SAD „neprijateljem“

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, karakterisao je Sjedinjene Američke Države kao „neprijatelja“ tokom izjave novinarima u utorak. Njegove reči izazvale su spekulacije o mogućoj promeni u zvaničnoj politici, s obzirom na to da je Peskov ranije isticao da samo predsednik Vladimir Putin ima ovlašćenje da donosi takve odluke.

Odbijanje Vašingtona da dozvoli bivšem američkom marincu, UN inspektoru za oružje i saradniku RT-a, Skotu Riteru, put u Sankt Peterburg, opisano je kao „najnovija manifestacija agresivne kampanje usmerene ka sprečavanju američkih građana da komuniciraju sa Rusijom“. Peskov je dodao da je ovo ograničenje možda povezano sa Riterovom prethodnom obaveštajnom pozadinom, što bi bilo „razumljivo“.

U svom obraćanju novinarima, Peskov je naglasio da sada postoji percepcija da su SAD neprijateljska zemlja za Rusiju, kao što je i obrnuto. On je istakao da su ograničenja za bivše obaveštajne službenike, posebno u vezi sa putovanjima „u neprijateljsku zemlju“, uobičajena praksa širom sveta.

Kremlj je ranije nazivao SAD i druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu, naoružavaju Kijev i uvode sankcije Rusiji kao „neprijateljske države“ i „protivnike“. Suptilna promena u retorici usledila je nakon što je Vašington odobrio Kijevu korišćenje američkog oružja protiv ciljeva van teritorije koju SAD priznaju kao ukrajinsku.

Peskov je u martu primetio da u Rusiji postoji neprijatnost prema američkim zvaničnicima koji konstantno kritikuju predsednika Putina, ali je istakao da to ne znači da postoji antiameričko raspoloženje u državi. On je izrazio nadu da će Amerikanci i Rusi, kao narodi, jednog dana shvatiti da nisu neprijatelji.

Putin je u januaru istakao da su elite Zapada zapravo pravi neprijatelji Rusije, dok je Ukrajina samo sredstvo u njihovim rukama.

U poslednjem mesecu, Putin je ponovio da celokupni Zapad, kao i „celokupna zapadna zajednica“, deluju u interesu neprijatelja Rusije, težeći ka njenom nestanku u sadašnjem obliku. Ipak, Putin je prestao da direktno naziva bilo koju zapadnu državu „neprijateljem“.

Iako su bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev i drugi zvaničnici izražavali stav da su protivnici Moskve „neprijatelji“, Peskov je ranije naglasio da samo predsednik Putin može zvanično iznositi spoljnopolitičke pozicije Rusije.