Kremlj: Delegati iz preko 130 zemalja će prisustvovati ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Kremlj: Delegati iz preko 130 zemalja će prisustvovati ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Rusija je spremna da u sredu bude domaćin 27. godišnjeg Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF 2024), na kome se očekuju hiljade učesnika na godišnjem događaju. Ove godine SPIEF će se održati od 5. do 8. juna.

Prema rečima savetnika ruskog predsednika Antona Kobjakova, interesovanje za forum raste kako sve više zemalja ima za cilj da proširi saradnju sa Rusijom i uprkos pritiscima Zapada da to ne učini.

„SPIEF je vodeća platforma za diskusiju o pitanjima međunarodnog razvoja. Ovde se razmenjuju mišljenja i uspostavljaju veze saradnje“, rekao je Kobjakov, izvršni sekretar Organizacionog odbora SPIEF-a, napominjući da je SPIEF 2023 „jasno pokazao da su, uprkos turbulencijama u globalnoj ekonomiji, mnoge zemlje spremne da grade mostove razumevanja i saradnje“.

Ove godine forum će okupiti delegate iz 136 zemalja, uključujući Abhaziju, Azerbejdžan, Brazil, Venecuelu, Indiju, Kazahstan i Kinu. Oman će biti zemlja gost, rekao je novinarima pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov. Sultanat će učestvovati na SPIEF-u pod sloganom proučavanja mogućnosti ruskog tržišta za unapređenje saradnje u oblastima koje nisu pod dejstvom sankcija, rekao je Ušakov.

Predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, predsjednik Bolivije Luis Arce i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biće među stranim liderima na događaju.

Tradicionalno se očekuje da će se ruski predsednik Vladimir Putin obratiti na plenarnoj sednici foruma. Putin će se pozabaviti stanjem u nacionalnoj i globalnoj ekonomiji, kao i politici, a verovatno će govoriti i o ukrajinskom sukobu, kaže Ušakov.

Ove godine tema SPIEF-a je „Osnovi multipolarnog sveta – formiranje novih oblasti rasta“.

Program foruma navodi skoro 400 poslovnih događaja, kao što su panel diskusije i poslovni dijalozi, uključujući EAEU-ASEAN, Rusija-Afrika, Rusija-Latinska Amerika, Rusija-Kina, Rusija-Južna Afrika i druge bilateralne sastanke.

SPIEF se održava u Sankt Peterburgu od 1997. godine, a pod pokroviteljstvom ruskog predsednika od 2006. Na događajima SPIEF 2023 učestvovalo je preko 17.000 učesnika iz 130 zemalja, sa više od 900 potpisanih sporazuma, navodi se na zvaničnom sajtu foruma.