Zadivljujući plavo obojeni mrav otkriven u udaljenoj indijskoj dolini Siang

Zadivljujući plavo obojeni mrav otkriven u udaljenoj indijskoj dolini Siang

Ništa poput običnih crvenih, crnih ili smeđih mrava, zapanjujući plavi mrav otkriven je u selu Jingku u Arunačal Pradešu, na severoistoku Indije. Ova nova vrsta pripada retkom rodu Paraparatrechina i nazvana je Paraparatrechina neela. Reč „neela“ označava plavu boju na većini indijskih jezika — što je prikladan naziv za jedinstvenu boju mrava.

Entomolozi dr Priiadarsanan Dharma Rajan i Sahanashree R, iz Ashoka Trust for Research in Ecologi and the Environment (ATREE) u Bengaluru, zajedno sa Asvaj Punnathom sa Univerziteta Florida, sarađivali su da opišu izvanredne nove vrste. Njihov naučni opis mrava objavljen je u časopisu otvorenog pristupa ZooKeis.

„Dok smo jedne večeri istraživali rupu na drvetu na oko 10 stopa u strmoj stazi za stoku u udaljenom selu Jinku, nešto je zaiskrilo u sumraku. Sa prigušenim svetlom na raspolaganju, dva insekta su uvučena u aspirator. Na naše iznenađenje, kasnije smo otkrili bili su mravi“, rekli su istraživači.

Mrav je pronađen tokom ekspedicije u dolinu Siang u Arunačal Pradešu kako bi se ponovo ispitao njegov biodiverzitet nakon vekovne „ekspedicije Abhor“. Prvobitna Abor ekspedicija iz perioda kolonijalne vladavine u Indiji bila je kaznena vojna ekspedicija protiv tamošnjeg domorodačkog naroda 1911–1912.

Naučni tim je takođe pratio vojnu ekspediciju, da dokumentuje prirodnu istoriju i geografiju doline Siang. Ova ekspedicija naišla je na nekoliko izazova, uključujući neprijateljski teren, teške vremenske uslove i otpor lokalnih plemena.

Uprkos izazovima, uspeo je da istraži i mapira velike delove regiona doline Siang, katalogizujući svaku biljku, žabu, guštera, ribu, ptice i sisare i insekte koje je pronašao, a otkrića su objavljena u nekoliko tomova od 1912. do 1922. u Records. Indijskog muzeja.

Sada, vek kasnije, tim istraživača iz ATREE i tim za dokumentaciju iz Felis Creations Bangalore krenuli su u seriju ekspedicija pod zastavom „Siang Ekpedition“, da ponovo ispitaju i dokumentuju biodiverzitet regiona.

„Smeštena u žarištu biodiverziteta Himalaja, dolina Siang u Arunačal Pradešu predstavlja svet neuporedive raznolikosti, veliki deo toga tek treba da se istraži. Međutim, ovo bogatstvo, i kulturno i ekološko, suočava se sa pretnjama bez presedana.

„Veliki infrastrukturni projekti poput brana, autoputeva i vojnih instalacija, zajedno sa klimatskim promenama, brzo menjaju dolinu. Uticaj se proteže i izvan same doline, pošto ove planine igraju ključnu ulogu ne samo u održavanju sopstvenih raznovrsnih ekosistema, već i takođe u obezbeđivanju blagostanja miliona ljudi koji žive nizvodno“, rekao je Dharma Rajan, dopisni autor rada.

Paraparatrechina neela je mali mrav ukupne dužine manje od 2 mm. Telo mu je pretežno metalik plave boje, osim antena, mandibula i nogu. Glava je suptrouglasta sa velikim očima i ima trouglasti usta (mandibula) sa pet zuba. Ova vrsta ima izrazitu metalik plavu boju koja se razlikuje od bilo koje druge vrste u svom rodu.

Plava je relativno retka u životinjskom carstvu. Različite grupe kičmenjaka, uključujući ribe, žabe i ptice, kao i beskičmenjake kao što su pauci i muve i ose, pokazuju plavu boju. Kod insekata se često proizvodi rasporedom bioloških fotonskih nanostruktura, koje stvaraju strukturne boje, a ne da ih uzrokuju pigmenti.

Dok se plava boja obično primećuje kod nekih insekata kao što su leptiri, bube, pčele i ose, relativno je retka kod mrava. Od 16.724 poznate vrste i podvrste mrava širom sveta, samo nekoliko pokazuje plavu obojenost ili šarenicu.

Otkriće Paraparatrechina neela doprinosi bogatstvu diverziteta mrava i predstavlja jedinstveni biodiverzitet istočnih Himalaja, a njegova plava obojenost postavlja intrigantna pitanja. Da li pomaže u komunikaciji, kamuflaži ili drugim ekološkim interakcijama? Udubljivanje u evoluciju ove upadljive boje i njene veze sa nadmorskom visinom i biologijom Paraparatrechina neela predstavlja uzbudljiv put za istraživanje.