Industrijska proizvodnja kod nas veća za 2,9 odsto

Industrijska proizvodnja kod nas veća za 2,9 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu ove godine bila je veća za 2,9 odsto nego u isto vreme 2023, a u odnosu na prosek prošle godine bila je veća za 0,4 odsto. U aprilu ove godine, u odnosu na isti mesec lane, rast od 6,6 odsto imao je sektor prerađivačke industrije, a rudarstvo rast od 5,3 odsto, dok je sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležio pad od 15 procenata.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku o industrijskoj proizvodnji u Srbiji po namenskim grupama, u aprilu ove godine, u odnosu na april prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 20,8 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 16,1 odsto netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 11,2 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,5 odsto, dok je pad zabeležen u proizvodnji energije, za 28,4 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u aprilu ove godine, u odnosu na april 2023. godine, zabeležio je rast kod 23 oblasti sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 69 odsto.

-Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u aprilu ove godine, u odnosu na isti period lane, imale su proizvodnja prehrambenih i metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja osnovnih metala, proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda i proizvodnja motornih vozila i prikolica, pokazuju podaci RZS-a.