Kalifornijski vatrogasci se bore sa šumskim požarom izazvanim vetrom istočno od San Franciska

Kalifornijski vatrogasci se bore sa šumskim požarom izazvanim vetrom istočno od San Franciska

Kalifornijski vatrogasci uz pomoć aviona borili su se sa šumskim požarom izazvanim vetrom koji je izbio u subotu u oblasti koja se prostire na području zaliva San Franciska i centralne Kalifornije, saopštile su vlasti.

Udarni vetrovi su podstakli požar u Koralu koji je gorio u blizini grada Trejsi, 96 kilometara istočno od San Franciska, i Nacionalne laboratorije Lorens Livermor u gradu Livermor, prema Kalifornijskom odeljenju za šumarstvo i zaštitu od požara.

Požar je u roku od nekoliko sati porastao na 18 kvadratnih kilometara, šaljući tamne oblake dima visoko u nebo. Bilo je 40% zatvoreno, rekao je Cal Fire.

Interstate 580, koji povezuje oblast zaliva San Francisko sa okrugom San Hoakin u centralnoj Kaliforniji, zatvoren je u oba smera od Koral Holou Rouda do Interstate 5 zbog nedostatka vidljivosti od dima, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja Kalifornije.

Kancelarija za hitne službe okruga San Hoakin izdala je nalog za evakuaciju, ukazujući na požar u oblasti istočno od Interstate 580. Stanovnicima između Corral Hollov Road-a i Traci Bulevara je naređeno da napuste svoje domove, a stanovnicima južno od Bulevara Trejsi je rečeno da budu spremni za evakuacija.