Protest u Bruklinskom muzeju doveo do hapšenja 34 osobe i oštećenja umetničkih dela

Protest u Bruklinskom muzeju doveo do hapšenja 34 osobe i oštećenja umetničkih dela

Njujorška policija saopštila je u subotu da je privela 34 osobe nakon što su demonstranti oštetili umetnička dela i uznemiravali bezbednosno osoblje tokom protesta u Bruklinskom muzeju. Protest, održan u petak popodne, okupio je stotine demonstranata koji su marširali do muzeja, postavili šatore u predvorju i razvili transparent „Slobodna Palestina“ sa krova zgrade.

Tokom sukoba sa policijom, neki demonstranti su gađali plastičnim flašama i uzvikivali uvrede, dok su drugi mahali palestinskim zastavama i držali transparente na stepenicama muzeja. Policija je privedla 34 osobe, od kojih je šestoro uhapšeno i optuženo za krivična dela kao što su ometanje poseda i napad. Ostali su pušteni nakon što su dobili kazne ili pozive za prekršaje, uključujući upad, pravljenje grafita, oštećenje imovine i pružanje otpora hapšenju.

Portparol muzeja, Tejlor Matman, izjavio je da je muzej zatvoren sat vremena ranije zbog zabrinutosti za bezbednost ljudi i umetničke kolekcije. Matman je dodao da su tokom protesta oštećena neka umetnička dela i da je osoblje za javnu bezbednost bilo fizički i verbalno uznemiravano.

Protest je započeo preko puta Barklis centra, doma NBA tima Bruklin Netsa, a učesnici su se potom uputili ka muzeju udaljenom oko milju. Organizatori, uključujući grupu Vithin Our Lifetime, pozvali su pristalice da preuzmu muzej dok zvaničnici ne „otkriju i ne odlože se“ od investicija povezanih sa akcijama Izraela u Gazi.

Na društvenim mrežama su objavljeni video snimci koji prikazuju čuvare muzeja kako pokušavaju da obezbede ulaze dok demonstranti pronalaze druge puteve unutra. Grupa Vithin Our Lifetime je objavila da je njihov predsednik, Nerdeen Kisvani, bio „na meti i nasilno uhapšen“ od strane policije.

Njujork je od oktobra doživeo stotine uličnih demonstracija zbog sukoba između Izraela i Hamasa. Bruklinski muzej se nalazi na ivici Kraun Heightsa, doma jedne od najvećih zajednica pravoslavnih Jevreja u gradu.