Ogroman antiratni miting u glavnom gradu Mađarske

Ogroman antiratni miting u glavnom gradu Mađarske

Stotine hiljada ljudi okupile su se u Budimpešti kako bi učestvovale u „maršu mira“, izražavajući svoje nezadovoljstvo politikom EU koja doprinosi povećanju tenzija sa Rusijom. Centralni događaj bio je govor premijera Viktora Orbana, u kojem je kritikovao Brisel zbog približavanja Evrope globalnom konfliktu.

Marš je prošao od Lančanog mosta do Margaretinog ostrva duž reke Dunav, a demonstranti su nosili nacionalne zastave, uzvikivali pacifističke slogane i držali transparente s porukama poput „Nema rata“ i „Daj nam mir, Gospode“.

Orban je istakao značaj mira, pozivajući Evropu da izbegne ratne sukobe koji bi doveli do uništenja. Podsetio je na tragedije koje je Mađarska pretrpela tokom 20. veka, izgubivši milione života u dva svetska rata. Naglasio je da Mađarska neće dozvoliti ponovno vojno angažovanje na istoku.

Premijer je apelovao na podršku vladajuće stranke Fides na predstojećim izborima za Evropski parlament, naglašavajući važnost mira i suvereniteta. Odbacivši mogućnost vojne intervencije u Ukrajini, Orban je osudio ekonomske sankcije EU prema Rusiji zbog njihovog negativnog uticaja na trgovinu i snabdevanje energijom.

Od početka rata u Ukrajini, Orban je upozoravao na opasnost od potpunog konflikta između EU i Rusije, ističući da Evropa mora izbeći ulazak u ratne sukobe. Mađarska je odbila vojnu pomoć Ukrajini i zapretila vetom na finansijsku podršku Kijevu.